BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elektromos kisteherautó a Fordtól - Fotó

Új megjelenésű Ford Tourneo Connect mutatkozott be a 2009-es Genfi Autókiállításon. A modell különlegessége a tanulmány formában is működőképes akkumulátoros, elektromos hajtáslánc (BEV).

A Tourneo Connectben bemutatott BEV hajtásláncot a Ford a Smith Electric Vehicles-el közösen fejlesztette ki. A vállalat Európa piacvezető akkumulátor-specialistája a haszonjárművek területén, és az Egyesült Királyságban működő Tanfield vállalatcsoport tagja.

"A technológia már rendelkezésre áll a haszonjárművekben való alkalmazásra, s a 2009-es Chicagói Autókiállításon megerősítettük, hogy partnerünkkel, a Tanfielddel együtt 2010-ben Észak-Amerikában bevezetjük a Transit Connect BEV modellt – mondta John Fleming, a Ford Európa elnök-vezérigazgatója.

Az Egyesült Királyságban és bizonyos európai piacokon a Tanfield már jelenleg is kínálja a közepes méretű Transit haszonjármű elektromos változatait a flottavásárlóknak, és a várakozások szerint az év későbbi szakaszában leszállítja az első Transit Connect BEV modelleket is.

Ami a Tourneo Connect BEV tanulmányt illeti, a 21 kW/órás lítium-ion foszfát akkumulátor egység az energiát az 50 kW teljesítményű, állandó mágneses villanymotorhoz továbbítja, míg a hajtónyomaték egyfokozatú váltóművön keresztül jut el a féltengelyekhez. Ezzel a konfigurációval a Smith Electric Vehicles célja a 160 km-es hatótávolság és a 113 km/órás végsebesség elérése. A jármű a fedélzeti töltő segítségével akár normál, hálózati csatlakozóba is bedugható, s a teljes töltés mintegy 6-8 órát vesz igénybe.

A vállalat közlése szerint figyelni fogja a közönség és a média reakcióját, s ha kellő érdeklődés mutatkozik iránta, akkor a Tanfielddel együttműködésben sorozatgyártású modellé teszik a koncepciót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.