BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt a veszélyes parlagfű!

Elindult a parlagfű pollenszórása a folyamatosan virágzó nyári allergének, a csalánfélék, a pázsitfűfélék, az útifű, a kender, a libatopfélék mellett - jelenti az Országos Környezetegészségügyi Intézet.

Alacsony koncentrációban már minden állomáson regisztrálták a parlagfüvet, Mosdóson és Pécsett pedig már elérte a magas, illetve a közepes koncentrációt is. Az összpollenszám legnagyobb részét még mindig a csalánfélék teszik ki. Kis mértékben visszaesett a pázsitfűfélék pollenszórása is - magas szintet csak Nyíregyházán regisztráltak, a legtöbb helyen közepes, Szekszárdon, Miskolcon, Egerben, Veszprémben és Salgótarjánban alacsony szintet detektáltak. Kis mértékben emelkedett az útifű virágporának mennyisége, viszont erősen emelkedett a libatopfélék virágporának koncentrációja. A városok többségében még mindig megtalálható a csapdákban a pillangósvirágúakhoz tartozó japánakác virágpora is. Az allergén gombaelemek mennyisége a legtöbb állomáson azonban még mindig nagyon magas szintet ért el.

Egy korábbi felmérés szerint hazánkban ötmillió hektáron van parlagfű, ebből 700 ezer hektár erősen fertőzött.

A szakorvosok azt ajánlják, hogy az allergiások a parlagfűszórás előtt két héttel kezdjék meg a terápiás megelőzést, ám a gyógyszerszedés megkezdése előtt szükséges kikérni a kezelőorvos tanácsait. Ha lehet, a betegek a magas pollenszám esetén minél kevesebb időt töltsenek a szabadban. Naponta, a lefekvés előtt mossanak hajat , mert a haj az egyik fő pollenraktár, szemcsék ezrei tapadhatnak meg rajta. Minél gyakrabban és alaposan kell porszívózni a lakást, és fontos a nedves lemosás is.

A cipőket is naponta tisztítani kell nedves ruhával, naponta cserélni kell a ruhákat, mert a pollen könnyen rátapad. Ne szárítsuk a szabadban a kimosott ruhákat. Az autósok pollenszóráskor ne nyissák ki az autók ablakát. Gyakran kell cserélni a párnahuzatot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.