BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Netbook csapda: Saját eredményét rontotta az Asus

Az Asustek a második negyedévben jelentősen növelte a netbookok és könnyebb laptopok eladásait. A rossz hír az, hogy az olcsóbb, kisebb gépek sikere lerontotta a hagyományos noteszgépek forgalmát.

Az Asustek a netbook piac úttörője és a második negyedévben jól teljesített ebben a szektorban. A netbookok mellett az Intel CULV (consumer ultra low voltage) processzorával működő könnyű noteszgépek is nagy sikert arattak. Ez tehát jó hír, mint ahogy az is, hogy az eredmények a harmadik negyedévben várhatóan még jobbak lesznek.

A rossz hír a PC World közlése szerint az, hogy az olcsó és könnyű számítógépek eladásai csökkentették a hagyományos notebookok forgalmát, így az eladások globálisan 15,6 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest.

A vállalat 1,1 millió Eee PC-t és 1,2 millió laptopot adott el a negyedévben, utóbbi kategória jó részét az Intel CULV processzorával szerelt gépek teszik ki. A tajvani noteszgépgyártók azért álltak át erre a processzorra, hogy segítségével a MacBook Airhez hasonlóan vékony, nagy üzemidejű laptopokat gyárthassanak.

A jelenség árnyoldala, hogy mind a netbook, mind a CULV-notebookok ára jóval a hagyományos PC-ké alatt marad. Az Asus eredményei beigazolták az elemzők félelmeit: a kategória sikere mellett a cég bruttó profitja 40,5 százalékkal csökkent a második negyedévben az előző évhez képest. A vállalat 748 millió forintos veszteséggel zárta a negyedévet, szemben a 2008 második negyedében jelentett 32 milliárd forintos nyereséggel.

Az Asus a következő negyedévben 1,8 millió notebook és 1,5 millió netbook eladását prognosztizálja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.