BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gigantikus olajmezőt találtak

Valószínűleg az utóbbi évtized legnagyobb olajmezejére bukkant a BP, brit energetikai óriáscég a Mexikói-öbölben.

Kicsi lett a világ az olajipari óriáscégeknek, szűkülnek a készletek és csökken a terület is, ahol érdemes kutatniuk. Ezért is fogadta hatalmas újjongás a British petrol (BP) felfedezését: a brit olaj-konszern valószínűleg az utóbbi évtized legnagyobb olajmezejére bukkant a Mexikói-öbölben.

A cég szakértőinek becslése szerint a mező nagyobb, mint a 2006-ban a brazil partok közelében felfedezett Kaskida-mező, habár a kinyerhető mennyiség pontos becslésére még várni kell, de várhatóan meghaladja a hárommilliárd barrelt.

A gond ott kezdődik, hogy az olajmező nagyon mélyen van: 11 ezer méteres mélységig kell lefúrni, ez pedig példátlan az olajfúrások történetében és komoly technikai nehézségeket is támaszt a kitermelés elé.

Mindenesetre a BP már jól járt: a hír hallatára a tőzsdén a cég részvényeinek értéke megugrott: alig két óra alatt négy százalékot emelkedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.