BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A dráguló "vízbérlet" gátolhatja a tengeri szélpark építését

Megháromszorozódhat az az összeg, amit a brit vizeket használó szélpark tulajdonosoknak fizetnie kell.

A brit koronabirtokokat kezelő Crown Estate az eddig szokásos 1 font körüli összeg helyett megawattonként 3 font bérleti díjról kíván megállapodni kilenc új tengeri szélpark esetében, amelyet ez év végétől szeretne beszedni a termelt áram után a Times Online szerint. Erre az ad jogcímet neki, hogy az Egyesült Királyság partjaitól számított 12 tengeri mérföldön (22,2 kilométeren) belül a teljes tengerfenék koronabirtoknak számít. A Crown Estate már eddig is mintegy évi 25 millió fonttal terhelte a tengeri áramtermelést, ám ezt a bevételét a díjemelés révén akár 262 millió fontra is növelheti 2020-ig.



A brit kormány ugyanis a jövő évtized végéig 33 gigawattra szeretné növelni a szigetország tengeri szélparkkapacitását, amely a jelenlegi egy gigawattjával már most is a legnagyobb a világon. Kérdés persze, hogy a Korona mohósága mennyire veszi el majd az energiatársaságok kedvét újabb szélerőművek építésétől és üzemeltetésétől, aminek amúgy is vannak szerintük gazdasági kockázatai.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.