BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A felnőttképzést sem kímélte a válság

Zsugorodott a hazai felnőttképzési piac az elmúlt egy évben – állítja a Perfekt Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zrt. legfrissebb tanulmánya. A csökkenés mértéke képzési területenként eltérő, de összességében elmondható, hogy a rövidebb, főleg vállalatok által finanszírozott kompetenciaképzések mintegy 20 százalékos, míg a jogszabályban előírt kötelező továbbképzések esetében csaknem 10 százalékos visszaesés tapasztalható.

A Perfekt Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zrt. tapasztalatai azt mutatják, hogy az egész felnőttképzési piac zsugorodott az elmúlt egy év során. A csökkenés mértéke képzési területenként eltérő, de összességében elmondható, hogy a rövidebb, főleg vállalatok által finanszírozott kompetenciaképzések kb. 20 százalékos, míg a jogszabályban előírt kötelező továbbképzések esetében kb. 10 százalékos visszaesés tapasztalható.

A válság ugyanakkor nem hozott lényeges változást a képzési területek népszerűsége tekintetében. A Perfektnél az eddig legkeresettebb pénzügyi-számviteli képzésekről kismértékű elmozdulás tapasztalható az egyéb közgazdasági, ügyviteli és kereskedelmi képzések irányába, de a fő irány továbbra is a pénzügy, számvitel maradt.

Az év első kilenc hónapjában a tanfolyamok, képzések tandíj finanszírozásának módja képzési területenként azonban különbözően alakult. Az OKJ képzéseket eddig is többségében (55 százalék) magánszemélyek fizették, mely csak néhány százalékban mozdult el a vállalatok irányába. Ugyanez a helyzet a hatósági jellegű képzéseknél is, csak ott fordított az arány: a képzések költségeit 65 százalékban az intézmények, cégek vállalják.

Nagyobb arányú elmozdulás a rövidebb, kompetenciaképzések finanszírozásánál látható. Míg tavaly 45 százalékban magánszemélyek fizették a díjakat, addig ez az arány közel 20 százalékra esett itt vissza. Jellemző, hogy a képzéseket szinte mindenki támogatásokból igyekszik finanszírozni, mivel saját, önálló forrásból jelenleg korlátozottak a lehetőségek.

A magánszemélyek esetében ezért az idén előtérbe kerültek a normatív támogatású iskolarendszerű szakképzések és a munkaügyi központok által támogatott, ingyenes képzések. A Perfekt Zrt. tapasztalatai szerint itt is van példa uniós forrásokra, így például a Lépj egyet előre programban a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal eddig 40 ezer embernek nyújtott támogatást, ami a tervek szerint 2013-ra elérheti a 100 ezer főt. Vállalati oldalon a válság hatására meghatározóbbá vált a szakképzési hozzájárulás felhasználása, valamint az EU-s programokban való részvétel (HEFOP, TÁMOP).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.