BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kilábalásra vár a festménypiac

Most is vásárolnak a gyűjtők, de csak erősen válogatva

Összességében mérsékelt sikerrel zárultak Budapesten az őszi festményárverések, de egyes remekművekért a válság előtti időkre emlékeztető küzdelem alakult ki. A vevők óvatossága azonban egyértelműen tükröződött a közepes és alacsony árfekvésű tételek iránti csekély érdeklődésben, és abban is, hogy jó néhány neves festmény – a magas induló ár miatt – gazdátlan maradt.

Az érdeklődés ingadozása talán Virág Judit vasárnap esti árverésén látszott a legjobban. Az összleütési érték bő 300 millió forintra rúgott, és így körülbelül 20 százalékkal haladta meg az induló összeget.

Ez – különösen a többi cég őszi festményárveréseinek eredményét figyelembe véve – kiemelkedő sikernek számít, és a nagy értékű festmények zöme is kiválóan szerepelt. Réth Alfréd Párizsi fűszerkereskedés című művéért 10-től 32 millió forintig tartott a küzdelem, és Fényes Adolf, Ámos Imre, Csernus Tibor, Ziffer Sándor, Czigány Dezső, Vaszkó Ödön, Aba-Novák Vilmos, Márffy Ödön, Mattis Teutsch János, Szőnyi István 4–10 millió közötti kikiáltási árú képei is általában másfél-kétszeres emelkedést értek el.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.