BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Terminator? - Könnyen meghackelhetőek a házi robotok

A Washingtoni Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, mennyire könnyű feltörni egy kereskedelmi forgalomban kapható robotot.

Az elmúlt években fokozatosan elterjedtek a háztartási robotok. Többségüket játékként használják, de akadnak köztük olyan hasznos funkcióval rendelkező gépek is, mint az iRobot Roomba nevű takarógépe. A vizsgálat során az Erector Spykee, a WowWee RoboSapien és a Rovio modelleket vizsgálták meg ilyen szempontból.

Tadayoshi Kohno professzor az eredményekkel kapcsolatban a PC Worldnek úgy fogalmazott: sokkolta őket, milyen könnyen meghackelhetőek ezek a készülékek. A kutatók nem annyira a Terminatorban látható forgatókönyv miatt aggódnak, de szerintük figyelmeztető jelzés, hogy a hackerek könnyen átvehetik az irányítást a robotok felett.

Mivel ezek a gépek többnyire vezeték nélküli hálózaton működnek akár távolról is irányíthatják őket a rosszindulatú tényezők. Nem beszélve az internetről vezérelhető gépekről, amelyeket távvezérelt kémekké változathatnak a hackerek, ha megszerzik a tulajdonos azonosítóját és jelszavát. A kutatók arra figyelmeztetnek: még egy kis játékrobot is okozhat nagy gondot, ha például összetör egy értékes tárgyat, megijeszt egy gyereket vagy netán "öngyilkos" lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.