BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Toscanában tesztelik az interaktív multimédiás eszközökre építő távoktatást

Az olaszországi Toscanában a néhány hete kezdődött tanév számos újítást hozott, kísérleti jelleggel hét firenzei és két pisai intézményben a modern technológia vívmányait kihasználva igyekeznek a kórházakba is „bevinni” az iskolát.

A gyerekek részt vehetnek az órákon, elkészíthetik a házi feladatokat, konzultálhatnak a tanárokkal, beszélgethetnek az osztálytársaikkal. A megoldást az internet jelenti, a kórházban ápolt gyerekek számára ugyanis ennek segítségével új lehetőségek nyílnak meg, hasznosan tölthetik el az időt, ráadásul a kórházi kellemetlen élményeken is hamarabb túlteszik magukat.

Ez különleges projektnek számít, amelynek az értéke jóval nagyobb, mint amennyibe kerül – magyarázta a tartomány alelnöke, Federico Gelli, hozzátéve: nem csupán az élet minőségét javítja, hanem a gyermekek jövőjének kilátásait is segíti. A kórházban hosszabb időt töltők ugyanis az újításoknak köszönhetően nem maradnak el a tanulásban, nem szakad meg a barátaikkal a kapcsolatuk, mindez igen fontos szerepet tölt be az életükben, még ha bizonyos távolságból is történik mindez – hangsúlyozta Gelli, aki a többi toscanai városra is ki szeretné terjeszteni ezt a projektjüket.

Hogyan néz ki a gyakorlatban az újítás? Számos olyan oktatási eszköz kerül az egészségügyi intézményekbe, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy az iskola „testet öltsön” a kórházakban. Digitális táblák, számítógépek, egyedi szoftverek, VoIP telefonok, illetve videokonferencia segítségével követhetik nyomon a gyermekek az órákat. Az iskolai tantermekben elhelyezett interaktív multimédiás táblák lehetővé teszik, hogy a rajta megjelenített képeket, ábrákat, dokumentumokat, prezentációkat, matematikai képleteket, illetve egyéb didaktikus anyagokat a kórházban lévő tanuló is elérhesse és lementhesse. A videokonferencia pedig segít abban, hogy a beteg gyermek is aktív részese legyen az iskolai óráknak, hiszen felelhet a tanár kérdésére, s akár a dolgozatot is megírhatja. Ráadásul a gyereknek arra is lehetősége van, hogy ne csak a kórházban jusson hozzá ehhez a lehetőséghez, hanem akkor is, ha otthon „lábadozik”. S hogy mennyibe kerül a projekt? Egyelőre kezdeti fázisról lehet beszélni, amely eddig 500 ezer euróba került a tartománynak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.