BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új orosz uralomtól tart közép-Európa

Oroszország eddig a Kelet-közép európai régión keresztül pumpált gázt a Nyugat-európai államokba. A tervezett Északi Áramlat csővezeték segítségével azonban közvetlenül Németországba juttathatja a gázt. A változás iránya az új orosz uralommal kapcsolatos félelemmel tölti el a közép-európai térséget – a New York Times elemzése.

Oroszország gázkészletével és nemzetközi lobbi csapatával megosztott az Európai Uniót amely korábban egységesen szeretett volna fellépni a gázbiztonság ügyében. Moszkva politikája törésvonalat hozott létre a kontinens nyugati és keleti része között, a közép-európai régió pedig új orosz uralomtól tart – fogalmaz a New York Times.

Eddig minden nyugatra irányuló gázszállítmány Kelet-Európán ment keresztül, de a helyzet az Északi Áramlat megépítésével megváltozik. Ez a gázvezeték több mint 1 200 kilométeres szakaszon a tenger alatt húzódik, lehetővé téve, hogy az oroszországi Viborgból közvetlenül a németországi Greifswaldba érkezzen a gáz.

 Ez a Kelet-európai szakértők szerint azt jelenti, hogy Oroszország a jövőben inkább a szomszédaival folytatja a gázvezeték-játszmát. Tegnap tankok, ha ma olaj – összegezte a helyzetet a lengyel nemzetbiztonsági hivatal volt vezetője. Az Európába érkező természetes gáz 28 százalékát szállító Gazprom cáfolja ezt, mondván: a vezeték kereskedelmi és nem politikai célokat szolgál.

Az Európai Unió elfogadta a projektet, de a keleti térség országainak vezetői attól tartanak: az orosz-német-holland vállalatok által üzemeltetett vezetékből származó profit Moszkvában és Berlinben marad, a régió pedig még sérülékenyebb lesz az energiazsarolással szemben. Ez nem is lenne meglepő, hiszen egy a svéd védelmi minisztériumhoz tartozó kutatóintézet adatai szerint a Szovjetunió felbomlása óta 55 alkalommal állt le a gázszolgáltatás politikai okok miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.