BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Változhat az áram árának számítási módja – Nő a számla?

Bár továbbra sem csökken a lakossági áramár, az jövőre - évi egy módosítással - elkezdheti követni a nemzetközi áramtőzsdékét - tudta meg a Népszabadság. Hogy ez az áramárak csökkenéséhez vagy növekedéséhez vezetne-e, arról nem egységes a szakértők álláspontja – írja a Népszabadság.

Januártól a legjobb esetben sem csökkenhetnek a lakossági áramárak - legalábbis a Népszabadság információi szerint. Ez pedig azt jelenti, hogy a tarifák íve továbbra sem követi a lefelé irányuló nemzetközi változásokat. Ugyanakkor az árakat felügyelő Magyar Energia Hivatalnál (MEH) ennek kapcsán arra hívják fel a figyelmet, hogy a hazai lakossági árak tavaly a felfelé irányuló nemzetközi tarifákat sem követték azok mértékéig.

Míg a lakossági áramárat a MEH jelenleg az őket ellátó áramcégek kérelmei alapján állapítja meg, addig a jövőben a számla egyik elemét - magát az áramtermékét - a nemzetközi áramárakhoz kötnék. A villanyszámla tucatnyi egyéb tételből áll, melyeket részint a kormány határoz meg bizonyos megállapodások alapján, részint pedig maga a hivatal az áramcégek bevételigényei alapján. Ezek összességében a számla mintegy felét teszik ki.

A számla másik felét kitevő tényleges áramár a jövőben a tervek szerint egyes irányadó piacok, mint például a lipcsei áramtőzsde alapján változhatna, de viszonyítási alapul szolgálhatnak a magyar cégeknek tartott áramárverések eredményei is. Mivel a piacokon ilyentájt a jövő évi árak már nagyjából kialakulnak, lehet, hogy a lakossági áramár is csak évente egyszer, év elején módosulna.

A terv több kérdést vet fel, mivel most a nemzetközi piacon épp áremelkedés várható. Idén a lakossági áramárakat még igen fura módon állapítják meg: a "piacfelszabadítás" következményeként a MEH az áramcégek áremelési kérvényeire mond igent vagy nemet. Bevételcsökkenést a cégek a nemzetközi áresés ellenére sem kértek, hisz erre semmi nem kötelezte azokat. Az pedig, hogy ilyenkor a MEH kényszeríthetné árcsökkentésre a szolgáltatókat, csak idén került a szabályok közé. Ezzel az eszközzel végül nem is élt a hivatal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.