BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A civilizáció bölcsőjébe ad betekintést a Google

A Google vezérigazgatója ma bejelentette: a keresőóriás az interneten mutatja be az Iraki Nemzeti Múzeum kincseit.

Az Iraki Múzeum több olyan kincset őriz, amelyet a világ legértékesebbjei között tartanak számon. A Mezopotámiaként ismert területet a civilizáció bölcsőjének tekintik, az Iraki Nemzeti Múzeum pedig több ezer leleten keresztül mutatja be az asszír, sumér és babiloni kultúrát.

Illetve mutatná, ugyanis a kiállítás évek óta zárva tart, miután az amerikai beavatkozást követően nem tudták megvédeni a fosztogatóktól. 15 ezer kiállítási tárgyat vittek el, ezek közül mintegy 6 ezret kapott vissza a múzeum, ami továbbra sem látogatható.

Az internetezők viszont a jövő év elejétől otthonukból is megtekinthetik a világ egyik legteljesebb mezopotámiai gyűjteményét, miután a Google úgy döntött: digitálisan elérhetővé teszi a múzeum anyagát. A keresőóriás munkatársai 14 ezer fotót készítettek az internetes megjelenéshez. Eric Schmidt vezérigazgató a Reuters tudósítása szerint úgy fogalmazott: nem használhatnák ki jobban erőforrásaikat, mint hogy több milliárd ember számára teszik elérhetővé a civilizáció alkotásait a kezdetétől.

A projekt egyben üzleti célokat is szolgál, a Google-vezér elmondása szerint ezzel is szeretnék megmutatni a világnak, hogy Irak potenciális üzleti partner is lehet

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.