BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Belebetegednek az emberek a recesszióba

A gazdasági és pénzügyi krízis után egészségi válság fenyeget külföldön és Magyarországon is

Tavaly óta megnőtt a mentális egészségügyi szolgáltatások iránti igény Nagy-Britanniában. A szakértők ezt annak tulajdonítják, hogy a munkanélküliségtől, az eladósodottság következményeitől, a lakás elárverezésétől, az elszegényedéstől való félelem lelkileg megbetegíti az embereket.

A London School of Economics and Political Science, a királyi pszichológiai főiskola és az országos lelki egészségügyi hálózat (LSE) közös felméréséből az is kiderült, hogy a recesszió pszichológiai következményei éppen akkor helyezték nagy nyomás alá az ellátó intézményeket, amikor csökkennek a közkiadások.

Emellett a lelki egészségi problémáknak nemcsak emberi és szociális, de gazdasági ára is van. Ez évente 110 milliárd font a szigetországban, ez nagyobb összeg, mint amennyibe a bűnüldözés kerül, ráadásul várhatóan megduplázódik a következő húsz évben.

A jelentést készítő szakértők szerint a növekvő stressz miatt mind több embernek van szüksége segítségre, ennek következtében az egészségügyi és szociális szolgálatok várólistái egyre hosszabbak lesznek. Az ellátás visszafogása ugyanakkor késlelteti az orvos-beteg találkozásokat, ez azzal jár, hogy egyre nagyobb számban nem jutnak el orvoshoz a rászorulók.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.