BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

GVH: tízmilliós bírságok a távközlési óriásoknak

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott két távközlési szolgáltató, a Pannon GSM Zrt. és a Vodafone Zrt. – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A két társaság mobilinternetes szolgáltatásait népszerűsítő reklámjaiban ugyanis intenzív internetezésre biztatta a fogyasztókat, majd a felhívásnak megfelelően cselekvő ügyfeleket az adatforgalom lassításával büntette. Emiatt a Pannont 15 millió, a Vodafone-t pedig 10 millió forintra bírságolta a versenyhivatal.

A GVH megítélése szerint a Pannon az Internet Éjjel-nappal és az Internet Éjszaka-hétvége tarifacsomagról közölt megtévesztő információkat. A Vodafone a HSDPA nyári kampányával vívta ki a GVH haragját, mivel az arról tájékoztatta megtévesztően a fogyasztót, hogy az Internet Szabadon akcióban fix havi díjért korlátlanul internetezhet normál felhasználás esetén, adatmennyiségi megkötés nélkül.

Az adatforgalom alakulása, mennyisége a GVH szerint nem tekinthető olyan körülménynek, amely önmagában alapos ok lenne a lassításra egy korlátlan internetezésre, intenzív használatra kínált szolgáltatás esetén.

A GVH egyébként két másik Vodafone-hirdetést is megtévesztőnek talált. Ezek egyike a Connect Roaming szolgáltatást hirdette, ám nem tájékoztatta az ügyfeleket, hogy az alapértelmezett 50 MB feletti adatforgalom túllépése esetén jelentős túlfizetéssel kell számolniuk. VG

Új mobilszámok

Hétről tizenegy számjegyűre (belföldi előtét, hálózatkijelölő szám és előfizetői szám) változik a mobilszámok tárcsázása január 16-tól – figyelmeztetett újra a hírközlési hatóság.

A hazai mobil-előfizetések száma közel 12 millió, a szám várhatóan tovább nő, azonban a kiosztható hívószámok korlátozottan állnak rendelkezésre. A technikával újabb 6 millió telefonszám adható ki.

A hazai mobil-előfizetések száma közel 12 millió, a szám várhatóan tovább nő, azonban a kiosztható hívószámok korlátozottan állnak rendelkezésre. A technikával újabb 6 millió telefonszám adható ki. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.