BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jobb a hangulat a turisztikai ágazatban

Az Ecostat szerint a második félévben csökkent a bizonytalanság a gazdaságban, a turizmusban és a lakosság körében is, de az ágazatban nem számítanak jelentős fellendülésre és a lakosság is várhatóan kevesebbet költ utazásra, mint fél éve.

A gazdaságkutató intézet 2009. második félévi TurizmusBarométerének értéke kis mértékben javult: 35,5 százalék, mintegy 2,6 százalékponttal magasabb az előző hat havi értéknél, de 0,4 százalékponttal kisebb a tavalyi második félévinél - ismertette Tóth G. Csaba, a Ecostat osztályvezetője szerdán.

A vállalkozások a turizmus területén azonban továbbra sem számítanak jelentős fellendülésre, leginkább a mostani forgalom stabilitásában bíznak. A lakosság a következő félévben kevesebbet tud majd nyaralásra, üdülésre fordítani, mint az elmúlt félévben.

 Az osztályvezető emlékeztetett rá, hogy a kiadáscsökkentő intézkedések 90 százaléka a második félévben lépett életbe, a munkanélküliség pedig megugrott. A turizmus a válságra érzékeny ágazat, gyorsan reagál arra, ha csökken a rendelkezésre álló jövedelem nagysága. Nemcsak a válságból fakadó keresletcsökkenés befolyásolja azonban a várakozásokat, hanem más tényezők is, a Labdarúgó VB például pozitívan, az újinfluenza járvány negatívan hat - mutatott rá.

Liskáné Pólya Lenke, a kutatás vezetője arról számolt be, hogy a szállodavállalatok a leginkább derűlátóak, továbbra sem terveznek jelentős létszámleépítést, beruházási terveik azonban szerények, azokon a területeken fejlesztenek önerőből, amelyek szolgáltatásait már nem nélkülözhetik. A belföldi vendégek számának növekedésére a szállodavállalatok 40, a külföldiekének emelkedésére 20 százaléka számít.

A vendéglátóipari vállalatok várakozásai szerint a nemzetgazdaság, a turisztikai ágazat valamint saját vállalkozásuk gazdasági teljesítménye egyaránt stagnálni fog a következő félévben, a belföldi és külföldi vendégek száma is csökken.

Az utazásszervező és -közvetítő vállalatok látják a leginkább kilátástalannak helyzetüket: a belföldi és külföldi vendégek számának stagnálását valószínűsítik, létszámcsökkentést 29 százalékuk jelzett, a beruházási tervek náluk is szerények.

A következő egy évben a magyar háztartások 35 százaléka tervez üdülést, nyaralást. A családok 61 százaléka egyáltalán nem jelzett utazást, míg fél éve ez az arány még 52 százalék volt. Az utazást tervezők 75 (hat hónapja 70) százaléka Magyarországon kíván nyaralni.

A tervezett belföldi utak átlagos hossza a tavalyi második félévi 7,11, majd idei első félévi 6,35 éjszakáról az idei második félévre 5,57 éjszakára csökkent. A tervezett külföldi utak átlagos hossza 7,43 éjszaka (egy éve 8,3, fél éve 8,18 volt).

Az üdülésre fordítani kívánt összeg erősen szóródik: a háztartások személyenként 2 ezer és 1,6 millió forint közötti költést terveznek. A TurizmusBarométer négy évvel ezelőtti indításakor a családok üdülésre közel 200 ezer forint költését tervezték költeni személyenként, 2008 végén - a kirobbanó pénzügyi válság és a gazdasági megszorító intézkedések hatására - már csak 123 ezer forintot, 2009 első félévében 150 ezret, 2009 végén pedig 144 ezer forintot.

A vállalkozások 36,6 százaléka nyújt valamilyen segítséget dolgozói üdüléséhez, míg fél éve még 52 százalékuk. A támogatások egyharmad részét (hat hónapja még 48,4 százalékát) üdülési csekk formájában adnák.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.