BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország új attrakciói

Készülnek Magyarország új turisztikai látványosságai: nyolc úgynevezett kiemelt turisztikai projekt befejezése várható a jövő évben. Ezek közös jellemzője, hogy milliárdos nagyságrendű beruházás keretében valósulnak meg, és hosszú, akár 10-20 éves megtérüléssel számolnak a fejlesztőik.

Azonban az új attrakciókra épülő egyéb szolgáltatók, hotelek, vendéglők az egész térség gazdaságát felpezsdíthetik, és komoly adóbevételhez juttathatják az érintett önkormányzatokat.
„Európában sincsen még olyan komplex állatbemutató, mint amilyen Nyíregyházán épül” – mondta a Világgazdaságnak az Ócenárium, Esőerdő ház és Tarzan ösvénye névre hallgató projektről Gajdos László, a sóstói állatkert igazgatója.

Az 1,6 milliárd forintos beruházás keretében – ebből 800 millió forintot uniós támogatás, 800 millió forint önerőt a megyeszékhely biztosít – többek közt egy 16 méter magas, Zöld Piramis névre hallgató építményt is felhúznak. Ez gyakorlatilag egy négyszintes esőerdőház, amely belsejébenközel hatezer négyzetméternyi területen mutatják be az indonéz szigetek és az Indiai-óceán élővilágát. A létesítmény alján Ócenáriumot alakítottak ki, ahol átlátszó alagútban barangolhatnak a látogatók, és tekinthetik meg a vizek élővilágát.

A felsőbb szinteken kalandösvények, függőhidak, panorámalift segíti a közlekedést. A projekt másik része, a Tarzan ösvénye egy 200 méter hosszú bambuszhídrendszer, amelyen sétálva a látogató „felülről” kap betekintést a zsiráfok és egyéb afrikai állatok életébe. Gajdos László azt várja, hogy az új attrakcióknak köszönhetően a jelenlegi évi 300 ezres látogatottságuk akár félmilliósra is nőhet.

A park területén lévő Hotel Dzsungel nevű szállodát ezért már a jövő évben tovább bővítenék, hogy ki tudja szolgálni a megnövekedett vendégszámot, ebből további pluszbevételük származik a jövőben. Mindezek fényében úgy számol, hogy a beruházás tíz éven belül megtérülhet, és azután az állatkert teljesen a piacról tudna megélni, mindenféle támogatás nélkül. Hozzátette: jelenleg is csak a költségvetésük 20 százalékát kapják az önkormányzattól. Az állatkert-igazgató úgy véli, hogy egész Szabolcs-Szatmár-Bereg megye turizmusát fellendítheti az új létesítmény, hiszen ez olyan látványosság, amely miatt hajlandók utazni az emberek, s ha már eljöttek ide, akkor maradnak még pár napot, és a többi környékbelilátnivalót is megtekintik. Szerinte ezért a hasonló turisztikai megaprojektek sikere is elsősorban az egyediségen múlik. „Az embereknek mesét kell kínálni, kalandot, új élményeket” – foglalta össze.


Nem akármilyen élményeket és kikapcsolódást kínálhat majd a vendégeknek a 2010 februárjában megnyíló szegedi Napfényfürdő Aquapolis fürdőkomplexum, többek közt annak köszönhetően, hogy itt épül meg Európa leghosszabb vízi csúszdája, amely egy 27 méter magas toronyból indul. A fedett wellness- és élményfürdő négyszintes lesz, és egyszerre 2500 vendéget képes majd fogadni, a gyógyászati részlegében pedig kórházat is kialakítanak. „Évi 400 ezer vendég érkezhet a megújult komplexumba a korábbi fürdő 100-200 ezer látogatója helyett” – mondta a Világgazdaságnak Hülvely István, a beruházó Ligetfürdő Kft.-ben szakmai befektetőként részt vevő Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója. Elmondása szerint az összesen 8 milliárd forint értékű beruházásból 3 milliárdot állami és uniós támogatásból, ugyanennyit MFB-hitelből állnak, a többit önerőből. Hozzátette: magánál az élményfürdős beruházásnál nagyon hosszú, 20 éves megtérüléssel számolnak, az igazán komoly hasznot a szomszédban lévő, kétmilliárd forintos beruházással megújuló, és a fürdő megnövekedő forgalmára építő Forrás Hoteltől várják.

„A fürdők megtérülése az egész országban főleg indirekt, elsősorban a környező szállodák, éttermek profitálnak belőlük, általuk pedig adóbevétel formájában az önkormányzatok. Szeged esetében az Aquapolis megnyílása évi 100-200 millió forintos többletbevételt jelenthet” – mondta Hülvely. A vezérigazgató szerint nem csak a belföldi vendégeket vonzhatja Szegedre az új attrakció: jelentős érdeklődésre számítanak Romániából, illetve Szerbiából, utóbbi esetében nagy lökést adhat, hogy januártól megszűnik a mostani vízumkényszer.
Összesen 4,8 milliárd forintos beruházás keretében fedett élményfürdővel egészül ki a hajdúszoboszlói fürdőkomplexum. A 15 ezer négyzetméteres, 1600 négyzetméter vízfelülettel rendelkező többszintes Aqua Palace különlegessége, hogy a földszintjén tematikus, különböző díszletű és hangulatú élményfürdőrendszerrel várja majd a látogatókat: lesz többek közt trópusi fürdő, jégbarlangfürdő, mozifürdő, Gangesz fürdő, tengeri fürdő. A létesítmény első emeletén gyermek- és családi fürdők, játszóházak, valamint szaunavilág, a második szinten uszoda és privát fürdők lesznek.

Czeglédi Gyula, a Hungarospa Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta: a 2,25 milliárd forintos uniós támogatásban részesült beruházás harmadával növelheti a jelenlegi éves 1,3 milliós látogatószámot, és nagyjából 25 év alatt térülhet meg. „Támogatás nélkül az élményfürdő-beruházások csak igen hosszú távon térülnek meg Magyarországon, de támogatással is csak olyan helyen érdemes ekkora fejlesztést elvégezni, ahol eleve megfelelő infrastruktúrájú, vendégszámú és ismertségű fürdő üzemel. Hajdúszoboszló pedig ilyen” – mondta.

Uniós milliárdok turizmusra

Egészen 2013-ig mintegy 300 milliárd forintot lehet turizmusfejlesztésre fordítani az ÚMFT több mint 7000 milliárdos keretéből. Az előző, 2007–2008 akciótervi időszakban összesen 81,5 milliárd forint állt rendelkezésre, s ebből külön kiemeltek 26 zászlóshajó projektet 57 milliárdos kerettel. Ebből hármat időközben visszavontak, a többi 23-nak már aláírt szerződése van. Ezen beruházások közül fejeződhet be nyolc a jövő évben.

A hazai turizmus fejlesztése kiemelten fontos, mert bővíti a foglalkoztatást, elmaradott térségek zárkózhatnak fel a hatására, és új helyszínek kapcsolódhatnak be a gazdaságba.

A hazai turizmus fejlesztése kiemelten fontos, mert bővíti a foglalkoztatást, elmaradott térségek zárkózhatnak fel a hatására, és új helyszínek kapcsolódhatnak be a gazdaságba. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.