BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megtörte az "átkot" a Toyota

Tizenöt hónap után először növekedtek a Toyota havi eladásai. A világ legnagyobb autógyártója 5 százalékkal több autót értékesített októberben.

Az előző év azonos időszakához képest 5 százalékkal több, 640 ezer autót adott el a Toyota októberben. A Reuters által idézett közlés szerint ezzel tizenöt hónap után először növekedtek az eladások világszerte.

A múlt hónapban a legnagyobb piacnak számító Egyesült Államokban a 3,5 százalékkal több Toyota talált gazdára, ugyanakkor Japánban 15 százalékos, Kínában pedig 45 százalékos növekedést könyvelt el a cég októberben. A japán gyártó hozzátette, hogy a jövő hónaptól szebb kép rajzolódik ki az Egyesült Államokban, mivel a bázisnak tekintett 2008 októberi időszak a Lehman Brothers bukásának hatására mélypontot jelent.

A Toyota 2008-ban hódította el a világ első számú autógyártója címet a General Motorstól, amelyet az amerikai konszern 80 éven keresztül birtokolt. A piaci részesedés tekintetében jelenleg a sorrend: Toyota, GM, Volkswagen. A német cég az idei első félévben érte el a globális harmadik helyezést, miután eladásai az átlagosnál kevésbé csökkentek. 2009 első félévében ugyanakkor a hamvaiból feléledő GM megszorongatta a japán céget: mindössze 12 ezerrel kevesebb autót adott el.

A Toyota jelenleg évi 10 millió autó legyártására képes, de a konszern elnöke, Akio Toyoda véget akar vetni az erőltetett kapacitásnövelésnek
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.