BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliárdos lehet a termelők kára

Az SPS bevezetésének késlekedése miatt tiltakoznak ma az Alkotmánybíróság épületénél

A magyar agrártermelőket több tízmilliárd forintos kár éri, ha az Alkotmánybíróság (AB) késlekedése miatt nem vezetik be január elsején az EU egységes agrártámogatási rendszerét (SPS) – mondta el a Világgazdaságnak Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára. A MOSZ 16 szervezettel ezért az AB épülete előtt tiltakozik amiatt, hogy a testület 13 hónapja nem döntött Sólyom László államfőnek az SPS-ről szóló törvénnyel kapcsolatos kifogásairól.

Tóth István szerint elsősorban a tej-, a cukorrépa-, a szarvasmar-ha-, illetve a dohánytermelők számára okoz hátrányt az egységes területalapú támogatási rendszer (SAPS) fenntartása. A Magyar Állattenyésztők Szövetségének számítása szerint 2010–2013 között, ha marad az SAPS, 15–40 százalékkal csökkenhet a támogatás. Az SPS-nél a nagyobb hozzáadott értékű termelés (főleg az állattenyésztés) számíthat több pénzre, amely több ember foglalkoztatását lehetővé teszi – érvelt Raskó György agrárközgazdász.

„Elfogadhatatlan, hogy jelenleg olyanok, akik soha nem folytattak termelést, támogatást kapnak, komoly összegeket elvonva az agráriumból” – érvelt Tóth István. Hasonlóan látja Raskó György is. „Azok, akik a mezőgazdaságból élnek, jól járnak az SPS-rendszerrel, azoknak nem előnyös, akik szociális segélyezésként tekintenek az agrártámogatásra” – véli az agrárközgazdász. Elmondta: Magyarországon 205-210 ezer regisztrált termelő (és nagyjából százezer alkalmazottjuk) számára nyújt segítséget az újfajta rendszer, több százezren azonban kiesnek a támogatottak köréből; a jelenlegi rendszer, az SAPS fenntartásáért kardoskodó szervezetek politikai okokból állnak mögéjük.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.