BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem érzi magát bűnösnek a Pannon, bíróságra megy

Megtévesztő tájékoztatás miatt 15 millió forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal a Pannon GSM Zrt.-re, a Vodafone-tól ugyancsak félretájékoztatás miatt 10 millió forintot követelnek. A Pannon úgy döntött, bíróságon támadja majd meg a versenyhivatal döntését.

A Pannon nem ért egyet a GVH ez év szeptember 3-án meghozott elmarasztaló határozatával és azt a bíróságon megtámadta – közölte lapunkkal Laczkó Tóth Gergely, a Pannon megbízott kereskedelmi vezérigazgató-helyettese. Indoklása szerint azért nem értenek egyet a GVH ítéletével, mivel a korlátlan forgalmi keretű mobilinternet csomag bevezetésével eltörölték az adatforgalmi korlátok túllépéséből adódó pluszköltségeket, így kiszámíthatóvá és normál használat mellett szabadon használhatóvá tették a mobilinternetet.

Mint ahogy azt már korábban megírtuk, a GVH azért indított eljárást a PANNON GSM Távközlési Zrt. ellen, mert megítélésük szerint az egyes mobilinternet csomagjait korlátlan forgalmi kerettel reklámozta, miközben az ügyfelekkel kötött szerződés alapján a Pannon jogosult a szolgáltatás sebességének lassítására, a sávszélesség csökkentésére, valamint korlátozására is.

A versenyhatóság meggyőződése szerint a Pannon tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot fejtett ki, amikor nem a mobilinternet szolgáltatás nyújtásának technikai feltételeihez és a lassítás által ténylegesen megvalósított gyakorlatához igazította kereskedelmi kommunikációinak tartalmát, így a fogyasztókban téves képzet alakulhatott ki a Pannon Internet Éjjel-nappal és a Pannon Internet Éjszaka-hétvége tarifacsomagokról.


Mivel a GVH jogsértőnek találta a 2008. november 11 és 2009 február 2 között e tárgyban megjelentetett hirdetéseket, 15 millió forint bírságot szabott ki a Pannonra.

Az előbbihez hasonló ügyben indult GVH vizsgálat a VODAFONE Zrt. ellen is. A társaság az ún. HSDPA nyári kampány keretében arról tájékoztatta a fogyasztót, hogy az Internet Szabadon akcióban fix havi díjért korlátlanul internetezhet normál felhasználás esetén, adatmennyiségi megkötés nélkül.

A GVH vizsgálata megállapította, hogy a Vodafone Internet Fix csomagot 2008. április 3-tól felváltó Vodafone Internet Szabadon csomag lényeges tulajdonsága, hogy 2008. augusztus 8-tól a Vodafone számára még normál használat esetén is lehetősége van az adatforgalom időszakos vagy állandó lassítására 5 GB adatforgalom felett. Az adatforgalom alakulása, mennyisége a GVH szerint nem tekinthető olyan körülménynek, amely önmagában alapos ok lenne a lassításra egy korlátlan internetezésre, intenzív használatra kínált szolgáltatás esetén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.