BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vége a chipháborúnak

Nem kerül sor elhúzódó pereskedésre a világ első és második legnagyobb chipgyártója közölte. Az Intel megállapodott az AMD-vel és 1,25 milliárd dollárnyi bánatpénz fizetésével rendezi a vitát a két vállalat között.

"Bár a két cég közötti kapcsolat megromlott a múltban, ez a megállapodás minden jogi vita végére pontot tesz" – áll az Intel és az AMD közös közleményében, amelyet a BBC idéz. Az AMD részvényeinek árfolyama a hír hatására 23 százalékot ugrott, az Intel kereskedését pedig felfüggesztették.

A két cég öt éves jogi megállapodást kötött a licenszek közös használatával kapcsolatban és minkét gyártó lemondott minden korábbi követeléséről. Ezzel az Intel és az AMD között megszűnt minden szabadalommal és monopolhelyzettel kapcsolatos vita.

A chippiac 80 százalékát lefedő Intel ellen az Egyesült Államokban, Ázsiában és Európában is indultak trösztellenes eljárások, részben az AMD kezdeményezésére. A New York-i főügyész egy hete közölte: a világ legnagyobb félvezető-gyártója globális és szisztematikus kampányt folytatott kenőpénz, fenyegetések és erőszak alkalmazásával azért, hogy így biztosítsa elsőségét a piacon.

Az Intelt májusban az európai versenyügyi hatóságok 1,5 milliárd dollár összegű bírsággal sújtották. A cég kezdettől vitatta a döntést . Az Európai Unió illetékesei ezért szeptember végén nyilvánosságra hozták azokat az Intel által küldött leveleket, amelyek a trösztellenes hatóság szerint egyértelműen bizonyítják, hogy a világ legnagyobb chipgyártója ki akarta szorítani a piacról riválisát, az Advanced Micro Devicest (AMD).

Az EU ítélete szerint a világ legnagyobb chipgyártója azért fizetett az Acernek, a Dellnek, a HP-nek, a Lenovónak és az NEC-nek, hogy a gyártók kizárólag, illetve elsősorban Intel eszközöket vásároljanak. Az Intel emellett azért is fizetett a cégeknek, hogy azok ne forgalmazzák vagy lassítsák az AMD chippel szerelt számítógépek forgalmazását. Az Intel álláspontja szerint az EU vizsgálata során nem vette figyelembe, hogy az általa nyújtott kedvezmények valóban közvetlenül hatottak-e az európai fogyasztókra, a cég ezért fellebbezett a döntés ellen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.