Orosz Sándortól megtudtuk: az egy főre jutó éves halfogyasztás 1997 óta 2,7-ről 4,2 kilogrammra nőtt – hazánk még így is sereghajtó a 17 kilós átlagfogyasztást produkáló Európában –, és a termelők azt remélik, a jövő évtized közepére eléri a hat kilót. Az ügyvezető elnök szerint a növekedés az egészséges étkezés terjedéséhez és a hallal kapcsolatos marketingnek köszönhető.
A növekedés tényét megerősítette a legnagyobb hazai halfeldolgozó kapacitással rendelkező Balatoni Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója is. Hegedűs Gyula azonban inkább a fogyasztók növekvő árérzékenységével magyarázza a növekvő keresletet. Az elsősorban ponttyal és busával foglalkozó cég eladásainak 40 százalékát realizálja a karácsonyi időszakban, míg termékei 20 százalékát húsvét környékén.
A karácsony uralma az ágazat egészéről is elmondható: a 22-24 ezer tonnás hazai haltermelés közel egyharmada ilyenkor talál vevőre. Ami a hazai piacot illeti, Orosz Sándor pozitívumként az afrikai harcsa iránti növekvő keresletet említette. Mint elmondta, egy évtized alatt a második legnépszerűbb fajtává vált az itthon, intenzív körülmények között tenyésztett hal.
A tendenciák ugyanakkor azt mutatják, éves szinten mintegy nyolc százalékkal csökken az élő étkezési ponty eladása. Erre részben magyarázat, hogy a kereskedelmi láncok maguk darabolják, készítik elő a halat – a feldolgozókhoz képest jóval enyhébb higiéniai feltételekkel – emelte ki Orosz Sándor.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.