BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európai engedély a legújabb pneumococcus elleni védőoltásnak

Hat hetestől ötéves korig adható a tizenhárom komponensű pneumococcus elleni védőolás, amelynek forgalmazását engedélyezte az európai gyógyszerügyi hatóság. A pneumococcus minden évben közel 1 millió gyermek haláláért felelős a világon.

Az Európai Gyógyszerészeti Hatóság (EMEA) Emberi Felhasználásra Kerülő Gyógyszereket Felügyelő Bizottsága (CHMP) ma megadta a forgalomba hozatali engedélyt a Pfizer cég új pneumococcus elleni konjugált védőoltására, mely a legtöbb invazív megbetegedést okozó pneumococcus törzs ellen nyújt védelmet. A hatóság véleménye szerint a PCV13 vakcina 6 hetestől 5 éves gyerekek aktív immunizációjára alkalmazható, invazív pneumococcus betegség, pneumónia és középfülgyulladás megelőzésére, melyet a védőoltásban megtalálható 13 pneumococcus szerotípus okoz.

A regisztrált PCV13 védőoltást úgy alkották meg, hogy a lehető legszélesebb szerotípus-lefedettséget biztosítsa a konjugált vakcinák között. Tartalmazza a Wyeth jelenleg elérhető vakcinájában meglévő 7 szerotípust (4, 6B, 9V, 14, 18C, 19F és 23F) és ezeken kívül még 6 szerotípust (1, 3, 5, 6A, 7F, 19A), melyek a jelenleg előforduló invazív megbetegedések legnagyobb részéért felelősek. A PCV13-mal jelenleg folynak a fázis 3 klinikai vizsgálatok felnőttekben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a védőoltással megelőzhető halálesetek legnagyobb részét a pneumococcus okozza az 5 év alatti gyerekek körében, és becslések szerint minden évben közel 1 millió gyermek haláláért felelős a világon. A betegség valójában gyűjtőnév, és egy betegségcsoportot jelöl, melyet a Streptococcus pneumoniae baktérium okoz. A pneumococcus gyerekeket és felnőtteket egyaránt veszélyeztet, hiszen olyan invazív fertőzéseket okoz, mint a bakteriémia/szepszis és az agyhártyagyulladás, valamint enyhébb betegségeket is, mint a tüdőgyulladás és az akut otitis media.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.