BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jobb lesz a vonatozás

A 2009. december 3-án hatályba lépő új, a vasúti szolgáltatást igénybe vevő utasok jogairól szóló Európai Uniós rendelettől kényelmesebb, biztonságosabb utazásokat remélhetünk.

Az új rendelkezések kiterjednek - többek között - a vasúttársaságok kártérítési felelősségére. Fokozott helytállási kötelezettséggel tartozik a vasúttársaság akkor, ha az utas a vonaton,  le- vagy felszálláskor vasúti balesetet szenved, csomagjai megsérülnek a vasúttársaság hibája miatt.

Szigorodnak a vonatok késése esetén az utasoknak nyújtandó kártérítés, menetjegyár visszatérítés szabályai, és – a légiutas jogokhoz hasonlóan - vasúti közlekedésnél is meghatározásra kerül a társaság segítségnyújtási,  frissítő-, ételszolgáltatási, szükség esetén szállásbiztosítási kötelezettsége.
A fogyatékossággal élők számára fokozottan biztosítani kell, hogy a vasúti közlekedést akadálymentes, kényeles utazást.

Szigorúbb szabályok vonatkoznak az utasok tájékoztatására is. A vasúttársaságnak az utazás előtt, illetve az utazás során is meg kell adnia az alapvető információkat,  így  a menetrendre, a leggyorsabb utazási lehetőségekre, a kerékpárok elhelyezési lehetősége, az első-másodosztályon igénybe vehető szolgáltatásokra, a panaszkezelés módjára, továbbá a higiéniai és levegőtisztasági minimumkövetelményekre vonatkozó tájékoztatást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.