BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Konganak a budapesti bérirodák, futnak a pénzük után a befektetők

Csak néhány hét múlva lát napvilágot a budapesti irodapiac éves áttekintése a legnagyobb ügynökségek összefoglalójában, de nem tévedünk nagyot, ha már most azt állítjuk: az utolsó háromhavi időszakban ismét felfelé kezdett kúszni a kihasználatlanság, miközben továbbra sem indítottak új beruházásokat.

Jósolni senki nem mer, a piaci szereplők legfeljebb azt vetítik előre, hogy élénkülés 2010 második felében lehet legkorábban, ám addig keményen pörög a projekthitelek kamata a bankokban, így a fejlesztők csak futnak a pénzük után.

Szeptember végén a budapesti bérirodák 19,7 százaléka üres volt, ez 2003 decembere óta a legmagasabb érték. A harmadik negyedévben a város egyes részpiacain átlagosan 1,2-1,6 százalékponttal, míg a központi piacon több mint 2 százalékponttal nőtt a kihasználatlanság.
Az utolsó negyedévben azért akadt egy-két átadás, illetve folyatódott néhány nagyobb projekt, amelyet nyilván már nem volt értelme leállítani, mert nagyobb lett volna a veszteség.

A BIF csoport a napokban fejezte be az Üllői útnak a körúthoz közeli szakaszán az Ü48 Corner Center Budapest építését. A 13 ezer négyzetméter beépített területű, háromszintes mélygarázzsal ellátott, földszint plusz hatemeletes komplexum több mint hétezer négyzetméteren kínál A kategóriás irodákat. Más bérlőket már nem kell keresni, hiszen az FHB lefoglalta az egész házat, ott lesz a bank új központja.

Egyelőre nem valószínű, hogy intézményi befektetők megvennék az ingatlant, noha a hosszú távra tervező, biztos bevételi forrást nyújtó bérlő megkönynyítené dolgukat. A nyomott árak viszont kivárásra ösztönözhetik a befektetőjelölteket, illetve lehet, hogy a tulajdonos még jó ideig inkább a bérleti díjból származó biztos bevételt választja.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.