BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Nagy győzelem" - Hollywood betörhet Pekingbe

Kína elvesztette a WTO-hoz benyújtott fellebbezését a kereskedelmi világszervezet azon döntése ellen, amely az amerikai film- és zenei termékek importjára vonatkozó korlátozó intézkedéseinek megszűntetésére szólított fel.

A WTO még augusztusban döntött úgy, a globális kereskedelemre vonatkozó szabályokat sérti Kínának az a politikája, amely csak az állami irányítású vállalatoknak engedélyezi az amerikai filmek és zenék importálását.

A WTO döntésével azt szeretné elérni, hogy minden kínai vállalat importálhasson amerikai DVD-t, CD-t, számítógépes játékokat, könyveket, magazinokat és filmeket. "Ma Amerika nagy győzelemhez jutott" - jelentette ki Ron Kirk, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője. "Elvárjuk, hogy Kína azonnal reagáljon a megállapításokra és ezeknek megfelelő intézkedéseket hozzon" – idézi az illetékest a BBC.

Az amerikai szórakoztatóipari termékekre vonatkozó tiltás óriási hamistermék piac kialakulásához vezetett az ázsiai országban. A mostani ítélet csak egy lépés a két ország között hónapok óta tartó kereskedelmi vitában. Szeptemberben az Egyesült Államok azzal váltotta ki a kínai vezetés haragját, hogy büntetővámot szabott ki a kínai gumiabroncsokra.

Peking azonnal válaszolt: panaszt emelt a Világkereskedelmi Szervezetnél az amerikai autók és a csirkehús importálási gyakorlatával kapcsolatban. Washington protekcionizmussal vádolja a kínai kormányt és egyben elégedetlen a kínai import túl magas arányával. Az amerikai kormány álláspontja szerint Kína szándékosan csökkenti a jüan értékét, hogy ezzel mesterséges fenntartsa a kínai termékek alacsony árát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.