BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább terjeszkedik a Gazprom

Az orosz energiaóriás a jövő évben összesen 14,9 milliárd rubelt (505 millió dollár) készül befektetni olaj- és gázlelőhelyek feltárására Indiában és Vietnámban.

A hírt a Gazprom megerősítette, de az indiai és a vietnámi part közeli mezőkön végezendő munkák volumenéről nem tájékoztatott. A Vedomosztyi üzleti lap szerint a Gazprom a Bengál-öbölben kutat gáz után, ahol a készletek meglétét várhatólag 2012-ben igazolják, míg Vietnámban a gáztermelés legkorábban 2015-ben kezdődhet el.

A Gazprom Indiában 186, Vietnámban 319 millió dollárt fektet az új projektekbe. A Bank of Moscow elemzője szerint a Gazprom 1,1 milliárd köbtonna olajnak megfelelő készletet termelhet ki Indiába és Vietnámban, ami az orosz óriáscég igazolt készleteinek 3,7 százalékát teszi ki. A két befektetés még az orosz offshore lelőhelyekhez képest is komoly hatást gyakorol a Gazprom 2010-es költségvetésére.

A Gazpromnak számos országban vannak projektjei, Kazahsztántól Bolíviáig, ám Oroszországon kívül eddig még sehol sem kezdte el földgáz kitermelését - jegyzi meg a RIA Novosztyi

A gázipari cég a novemberi közlése szerint jövőre 51 milliárd dollár bevételt vár a gázexportból az idei 42,5 milliárd dollár után - közölte a cég vezérigazgató-helyettese kedden. Alekszander Medvegyev azt mondta, hogy a cég idén 142 milliárd köbméter földgázt exportál, ami 10,5 százalékos csökkenés tavalyhoz képest. A jövő évi gázkivitel várhatóan 160,8 milliárd köbméterre nő.

A Gazprom igazgatósága a múlt hónap végén jóváhagyta a gázóriás 2010-es beruházási tervét. Összesen közel 190 milliárd dollárnak megfelelő rubelt használnak fel, beleértve a hosszú távú pénzügyi beruházásokat is. A beruházási program alapja a Gazprom elsődleges projektjei megvalósításának ütemezése volt, amely a társaság fejlődése szempontjából ugyanolyan fontos, mint Oroszországéból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.