BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Wáberer: Négy helyett öt-hat évig használjuk a kamionokat

A romániai leányvállalattal együtt 2150 kamionszerelvényünk van, és a tavalyi 700 helyett az idén csak 142 vontatót vásároltunk. A legnagyobb tartalékunk azonban még mindig az úgynevezett emberi erőforrás tekintetében volt, sőt van még ma is – mondta a Világgazdaságnak Wáberer György, a Waberer’s szállítmányozási cégcsoport tulajdonosa.

A Waberer’s öt éve az USA-ban egy profi fuvarozócégnél száz kamionra 14 ember jutott mint kiszolgálószemélyzet. Akkoriban száz kamion 28 embert tartott el nálunk, de Nyugat-Európában csupán 17-et. Az azóta végrehajtott ésszerűsítésekkel is csak a jövő év közepére érjük el a néhány évvel ezelőtti nyugat-európai szintet – mondta Wáberer György.

Hozzátette: Miközben igyekeztek megőrizni a bérszínvonalat, egy év alatt valóban kétszázzal csökkentettek a létszámot, a mai négyezerre. Ám öt éve 60 milliárd forintos forgalmat ért el az üzletág, jövőre 100 milliárd körülit várnak, tehát viszonylag kicsi létszámcsökkentéssel nagy hatékonyságjavulást értek el, így dolgozzák le a száz kamionra jutó 28, illetve 17 fő közti különbséget.

Mindemellett úgy határoztak, hogy az eddigi néggyel szemben öt-hat évig is használják a kamionokat. Emellett növelték a munkaerőexportot, mégpedig oly módon, hogy a tavaly novemberi 49-ről a múlt hónapra 60,2 százalékra növelték azon két külföldi célállomás közti fuvarok arányát, amelyek nem érintik Magyarországot.

Arra a felvetésre, hogy így a sofőrök ritkábban jöhetnek haza, Waberer György úgy válaszolt: ez igaz, és éppen emiatt szervezik át a fuvarozói üzletágat. Kisebb egységeket hoznak létre a fuvarozás területén, hogy a kisvállalatok emberközpontúsága és átláthatósága ötvöződjön a nagyvállalati rendszer előnyeivel. Így mód nyílhat arra, hogy jobban figyelembe lehessen venni az egyéni érdekeket. Jelenleg Magyarországon 1688 vontatóval dolgozik a fuvarozói üzletág, a Waberer’s International, s ezt a járműállományt 17

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.