BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beruházások után visszaesés - Szünetelő fejlesztések

Míg 2009 a legtöbb iparághoz hasonlóan a visszaesés, 2008 még a beruházások éve volt a hazai nyomdaipar számára. Igaz, már ekkor is érezhető volt az ágazatban a recesszió – derül ki a Nyomda- és Papíripari Szövetségnek (NYPSZ) a KSH ágazati adatsorai alapján készített elemzéséből.

Az összeállítás szerint az ágazat árbevétele már 2008-ban csökkent az előző évihez képest, mintegy 1,5 milliárd forinttal. A forgalmon belül pedig átrendeződés történt: 2007-hez viszonyítva nőtt a belföldi értékesítés, ugyanakkor viszonylag nagyobb mértékben visszaesett az export. A termelés mennyisége és az értékesítés egyaránt 5 százalékkal csökkent az előző évhez képest 2008-ban. Érdekes fordulat következett be 2009 első fél évében: bár a belföldi értékesítés 12 százalékkal maradt el az előző év hasonló időszakához viszonyítva, az export nagysága kicsivel ugyan, de meghaladta az egy évvel korábbi hasonló időszaki adatokat. Az elemzés szerint ez utóbbi annak tükrében igen meglepő, hogy Európában mindenhol a piacok beszűküléséről számoltak be. Összességében azonban egyértelműen megmutatkozott, hogy a válság rendkívül kedvezőtlenül hatott a nyomdaiparra.
A termelés visszaeséséből is következik, hogy a magyarországi nyomdaiparra évek óta jellemző tendencia a szakmában működő, regisztrált szervezetek számának csökkenése. Míg 2006-ban 5592 nyomdai tevékenységgel foglalkozó vállalkozást tartottak nyilván, ez a szám 2008. december 31-én 5371 volt. Az NYPSZ összesítése szerint 2009-ben megnövekedett a korábbi évekhez képest a megszűnt cégek száma: tavaly összesen 113 esetben rendelte el a bíróság nyomdai cégek megszüntetését, ebből 71 esetben felszámolással. A belső szerkezeti arányok azonban változatlanok maradtak az iparágban: a legtöbb cég alkalmazottainak a száma 1–9 fő között mozog, míg 250 fő feletti vállalkozás mindösszesen kilenc van.
A vállalkozások számának csökkenésével párhuzamosan visszaesett a magyarországi nyomdaipar által foglalkoztatottak létszáma is, ezzel egy időben megugrott az ágazaton belüli munkanélküliségi ráta. Ezt mutatja, hogy a 2008-as évvel összehasonlítva 2009 első fél évében megduplázódott az álláskereső nyomdászok száma.
A jövedelmeket vizsgálva kismértékű, de folyamatos növekedés tapasztalható, ezen belül a szellemi foglalkozásúk átlagjövedelme nőtt nagyobb mértékben. Változatlanul a napilapnyomtatás a legjövedelmezőbb terület, de a magasabb bérek szoros öszszefüggésben állnak a három műszakos munkarenddel. 2009 első fél évében a jövedelmek 4 százalékkal voltak magasabbak az előző év azonos időszakához képest.
S bár az előbbi adatok értelmében már 2008-ban is érezhető volt a visszaesés a nyomdaiparban, ez az év mégis a beruházások éveként kerül be az iparág hazai történetébe. Az elmúlt öt évben ugyanis soha akkora nagyságrendű beruházás nem történt az ágazatban, mint 2008-ban: összesen közel 1,5 milliárd forinttal többet költöttek új eszközökre a hazai nyomdák, mit egy évvel korábban. A legnagyobb arányú fejlesztés a nyomtatás területét érintette. A beruházások volumenében a visszaesés már 2009 első fél évében megmutatkozott, a fejlesztések aránya alig haladta meg az előző év 40 százalékát. Az NYPSZ azt valószínűsíti, hogy az egész év során egy jelentősebb beruházási stop várható az iparágban tevékenykedő cégeknél, a csökkenő megrendelések és bevételek tükrében a nyomdák már az első adatok szerint is számos beruházást elhalasztottak vagy leállítottak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.