BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

BKV: Érvényes a dolgozók munkaszerződése - 270 busz garázsban

A BKV Zrt. dolgozói a Kollektív Szerződés megszűnését követően is rendelkeznek érvényes munkaszerződéssel, mely tartalmazza a munkaviszony legfontosabb elemeit, így tehát erre hivatkozva nem lehet befolyásolni a közösségi közlekedés színvonalát – olvasható a cég közleményébe.

Ugyanakkor sajnálatos módon a társaság járatai a mai nap folyamán is csökkentett járműkiadással – hozzávetőleg 270 autóbusszal kevesebbel – indultak. A fennakadások elsősorban a dél-budai és a dél-pesti területek közösségi közlekedését érintik. A várakozási időt a cég járműátcsoportosítással és alvállalkozók nagyobb mértékű bevonásával igyekszik lerövidíteni. Így, ha késéssel is, de minden viszonylaton közlekednek a járatok. A cég ennek ellenére a kötött pályás közlekedési eszközök használatát javasolja utasainak.

Nemes Gábor szakszervezeti vezető reggel azt mondta: a hamzsabégi és cinkotai garázsban 60-70, a dél-pestiben pedig 80-100 autóbuszvezető vár arra, hogy járművet kapjanak. A meghibásodások tegnap jelentkeztek először, a cég közlése szerint öt telephelyük egyikében az előírt járműmennyiség több mint a fele, egy másikban pedig több mint egyharmada nem állt forgalomba az előírt járműveknek.

A BKV tegnap úgy fogalmazott: értetlenül áll a kialakult jármű meghibásodások előtt, ezért a menedzsment azonnali vizsgálatot rendelt el. Az elsőként a Kelenföldi buszgarázsban lefolytatott vizsgálat során bebizonyosodott, hogy pl. míg korábban a reggeli meghibásodások száma napi 8-10 volt, a mai napon 172 hibát észleltek.

A korábbi napi átlagos meghibásodások között általában 2 elektromos hiba fordult elő, melyek száma mára 66-ra ugrott. Ezek az elektromos hibák általában a következők: hiányos utastér megvilágítás, repedt irányjelzőbúra, esetleg a műszerfal megvilágítás hibája. A hibákból látszik, hogy ezek egyike sem olyan természetű, amely az utas- illetve a közlekedésbiztonságot a legapróbb mértékben is befolyásolná.

A társaság szerint érdekes egybeesése a történéseknek, hogy e nagyszámú meghibásodás éppen a Munka Törvénykönyve szerinti működés első hétköznapján következett be, miután a szakszervezetek egy része a Kollektív Szerződés (KSZ) megegyezésének hiányában sztrájkra szólította fel a munkavállalókat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.