BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fenyegeti-e Magyarországot az orosz-fehérorosz olajvita?

A Nemzetközi Energia Hivatal jelentése szerint nem okoz gondot a Barátság kőolajvezetéken történő szállítások esetleges leállása Magyarország, Németország és Lengyelország számára.

A jelentés leszögezi: bár közvetlen veszély nem fenyegeti a terület nyersolaj ellátását, de hosszabb időt vehet igénybe az Oroszország és Fehéroroszország közötti konfliktus megoldása. A két ország sikertelenül tárgyalt olajszállítási megállapodásról, ennek következtében akadozott az ellátás pár napig. Mindkét ország leszögezte, hogy a helyzet nem jelent problémát az olajszállítás szempontjából - jelenti a Bloomberg.

Az Energia Ügynökség jelentése szerint Lengyelország importjának 93 százalékát szerzi be a Barátság vezeték északi ágáról, míg Németország esetében az arány 20 százalék. Mindkét állam kipótolhatja a készleteket a Balti-tengeren található kikötői segítségével leállás esetén. Magyarország a vezeték déli ágán kap olajat, amely Ukrajnán és Fehéroroszországon fut keresztül. Alternatív útvonalat az Adriai-tenger jelent, amelyen keresztül Horvátországból érkezhet hozzánk olaj. Magyarország és Csehország is három hónapra elegendő biztonsági olajtartalékkal rendelkezik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.