BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hétfőn blokád alá veszik a szlovák benzinkutakat

Tegnap érvénybe lépett az elektronikus útdíj kötelező fizetéséről szóló döntés Szlovákiában. A 3,5 tonnánál nehezebb járművek számára több mint 2000 kilométernyi autópálya, gyorsforgalmi út és I. osztályú út vált január 1-től fizetőssé.

A mintegy 200 főt számláló, speciális mérőműszerekkel felszerelkezett sztrádarendőrség máris megkezdte a járőrözést. A Szlovák Rádió információi szerint az első napon alig 600 fuvarozó használta az útdíj rendszerét.

Jaroslav Poláček, a kisebb fuvarozókat tömörítő érdekvédelmi szervezet vezetője közölte, a teherfuvarozást rendkívüli módon megdrágító elektronikus útdíj elleni tiltakozásul nem mondtak le a benzinkutak január 4-i blokádjáról, a megmozdulás reggel 6 órakor kezdődik - számol be az Új Szó.

Peter Halabrín, a közúti fuvarozókat tömörítő ČESMAD szervezet elnöke is elismeri az új rendszer árdrágító hatását. „Egy Pozsony és Zsolna között közlekedő 40 tonnás kamion vezetője eddig évente 907 eurót fizetett a sztrádamatricáért. Az útdíj miatt ez az összeg 14-16 ezer euróra ugrik, ami elképesztő növekedés” – mondta Halabrín.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.