BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Holnapra véget érhet a sztrájk

Remény van arra, hogy holnap reggel már nem kell taxizniuk vagy gyalogolniuk a budapestieknek. A BKV-sztrájk hatodik napján, vagyis ma megszülethet a megállapodás. Délután lesz ismét egyeztetés. Mindenesetre a MÁV ma is több vonatot indít.

Az elmúlt hat napban még soha nem volt ekkora esély a megegyezésre - így értékelik a helyzetet a sztrájkban résztvevő szakszervezetek. A BKV vezetése egész éjjel tárgyalt az érdekképviseletekkel, megállapodás nem született, de közeledtek az álláspontok - közölte a Magyar Rádió Krónika című műsora.

A fővárosi közlekedésről itt tájékozódhat!

Részleteket azonban egyik fél sem árul el egyelőre, így Földényi Györgyöt, a sztrájkbizottság elnökét is hiába kérdezte a Krónika. Földényi csak általánosságokban beszélt: úgy fogalmazott, volt a munkáltatói oldalnak egy ajánlata, ennek egy része a munkavállalói oldalnak elfogadható volt.

Ők is tettek le egy ajánlatot, amelynek egy része a munkáltatónak elfogadható volt, ezeket próbálták összefésülni, de nem végeztek vele, ezért ma, 17 órakor folytatják.

Hogyha megegyeznek, hétfőn üzemkezdetre visszaállhat az eredeti, megszokott tömegközlekedési rend.

A vita alapvetően a béren kívüli juttatásokról szól, vagyis, hogy hány százalékos nyugdíj-és egészségpénztári hozzájárulást kapjanak a dolgozók, mennyi melegétkeztetési utalványt és év végi ajándékutalványt. Mindez a kollektív szerződést érinti, ezért a megállapodás csak akkor lehet végleges, ha az összes szakszervezet - tehát a nem sztrájkolók - is jóváhagyják.

Ezért ha vasárnap öt órakor a BKV megegyezik a sztrájkolókkal, akkor este hét órától folytatódik a tárgyalás az összes szakszervezettel az új kollektív szerződés-ajánlatról - tudtuk meg a közlekedési vállalat kommunikációs osztályától.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.