BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína visszavág: Mi vagyunk a hackerek legnagyobb áldozatai

A kínai kormány visszautasította az Egyesült Államok vádjait, miszerint az állam állna az amerikai cégek ellen irányuló hacker támadások hátterében.

Az információtechnológiában illetékes minisztérium szóvivője szerint bármilyen kijelentés, amely nyílt vagy burkolt formában arra utal, hogy Kína részt vett a hackertámadásokban, alaptalan. Az AFP által idézett nyilatkozat szerint Kína konzisztensnek és átláthatónak találja saját internettel kapcsolatos szabályozását és úgy látja, hogy éppen a kínai internetes közösség a hacker tevékenység legnagyobb áldozata.

A kommunista párt szócsöve, a Global Times jegyzete szerint az Egyesült Államok a cyberháború fő kezdeményezője, a lap egy amerikai védelmi szakértőre hivatkozva azt írja, hogy Washington 80 ezer hackert és 2 ezer vírust alkalmaz erre a célra. A Global Times emellett felrója az Egyesült Államoknak, hogy kettős mércét alkalmaz és az internettel kapcsolatos állításai "vagy tudatlanságból vagy hidegháborús mentalitásból erednek".

Egy másik lapban megjelenő interjúban az államtanács szóvivője leszögezte, hogy Kína joggal igyekszik eltávolítani a nem megfelelő tartalmakat a világhálóról és tevékenységét "indokolatlan beavatkozások nélkül" kell végeznie.

Kína legújabb diplomáciai üzenete azután került nyilvánosságra, hogy már a Fehér Ház is jelezte: aggasztják a Google-lal kapcsolatos események. Korábban Hillary Clinton is az átláthatóság biztosítására szólította fel Pekinget, amit kommunista ország szintén elutasított. A feltételezhetően a kínai állam által felbérelt hackerek a Google és mintegy 30 más amerikai vállalat rendszerét törték fel a közelmúltban. Az események hatására a keresőóriás megszüntette a keresési találatok cenzúrázását Kínában és titkosított a Gmail rendszert. A botrány kirobbanásakor a Google kilátásba helyezte, hogy kivonul Kínából.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.