BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magasabb adó? Jöhet a csempész cigaretta!

Az ismételt adóemelések után is nagyjából ugyanannyi szeszes ital fogy, mint korábban. A vásárlók az áremelés miatt nemigen szoknak le az élvezeti cikkekről, a ciginél legfeljebb az olcsóbb fajtákra vagy a csempészárura váltanak – írja a Népszabadság.

A nyáron elfogadott adóemeléssel az újévtől a cigaretta adótartalma 8,3, míg a szeszes italoké mintegy 10 százalékkal nőtt. Tavaly nyár közepén már mindkét termékkategóriának nőtt a jövedéki adószintje.

Patay András, a Magyar Dohányipari Szövetség ügyvezető elnöke a Népszabadságnak elmondta: az ágazat 2008-ban 16 milliárd szál cigarettát forgalmazott, s bár a tavalyi évről még nincsenek végleges adataik, várhatóan 15–15,5 milliárd közötti számot mutat majd a statisztika. Ennek a forgalomcsökkenésnek csak egy része magyarázható a dohányzással szakítókkal, a füstölők egy része az olcsóbb, csempészett cigarettára váltott. Pedig az utóbbi években biztatóan alakult a legális piac – a korábbi 30-ról tavaly 9 százalékra csökkent a csempészáru aránya. A mostani adóemelés kapcsán Patay András arra számít, hogy megáll, illetve ha kismértékben is, de újra nő az adózatlan portéka árusítása.

Az újévi – illetve a korábbi – adótételek árfelhajtó hatásáról nem szívesen nyilatkoznak a gyártók. Ágazati szakértők ugyanakkor úgy látják: a júliusi adónövekedés 40, míg a mostani dobozonként 32–35 forinttal tornássza feljebb az árakat. A júliusi adóemeléskor duplán nőtt a cigaretta ára: a jövedéki adó az áfára rakódik rá, így a jövedéki adószint mellett az áfaemelés önmagában is növelte a jövedéki adó forintosított összegét. Iparági becslések szerint mára a cigaretta kiskereskedelmi árának mintegy 72–75 százalékát teszik ki a különféle adónemek. Az biztos, hogy most is lesz áremelés, a kérdés csak az, hogy a gyártók mikor, milyen ütemben emelnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.