BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megaper indul a "Zöld Gát" miatt

A Cybersitter nevű internetes tartalomszűrő szoftver gyártója pert indít a Sony, a Lenovo, a Toshiba, az Acer, az Asus, a BenQ, valamint a kínai kormány ellen. A cég azt állítja: felhatalmazása nélkül használják termékét.

A gyártó Solid Oak 2,2 milliárd dolláros kártérítést követel. Greg Fayer, az informatikai vállalat ügyvédje a The Registernek úgy nyilatkozott: az eljárás célja, hogy visszavágjon egy mostanra túlzottan elterjedt gyakorlat miatt. A gyártók és disztribútorok a szoftvergyártó szerint úgy gondolják, büntetlenül sérthetik meg az amerikai cégek szellemi termékekhez fűződ jogait.

A Green Dam vagyis Zöld Gát névre hallgató programot egy ideig minden Kínában értékesített számítógépre telepítették, az internetes tartalomszűrő célja a weboldalak cenzúrázása volt. A Solid Oak szerint a program nagy része az ő Cybersitterének másolata. A kommunista ország később a kritikák miatt beszűntette ezt a gyakorlatot.

A lap úgy látja, bár valószínűtlen, hogy Peking belátható időn belül kifizeti a kért kártérítési összeget, a Solid Oak akciója nem tekinthető pusztán reklámfogásnak. A vállalat hosszú ideje harcol szoftverének jogtalan felhasználása ellen, júniusban levélben szólította fel a Dellt és a HP-t, hogy ne telepítse számítógépeire a Green Damet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.