BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mobilpiac 2010 – Kik lehetnek a győztesek?

Egy héten belül az összes jelentős mobiltelefon-gyártó közzéteszi eredmény jelentését. A befektetők figyelme a gyártók kommentárjaira irányul, mivel kiderülhet, valóban véget ért-e a válság a szektorban.

A Strategy Analytics elemzője például úgy látja, a következő lehet az első, növekedést mutató negyedév 2008 harmadik negyedéve óta és ezzel az iparágban hivatalosan is véget érhet a recesszió. Az idei évben a Reuters által megkérdezett szakértők átlag 9,3 százalékos növekedésre számítanak a mobil piacon. A CCS Insight elemzője elmondta: a kereslet élénkülése ellenére nehéz körülmények várnak a szektorra, a győztesek és vesztesek közötti szakadék tovább szélesedik.

A globálisan vezető szerepet betöltő Nokia a múlt hónapban mintegy 10 százalékos növekedést jósolt a piacon. Ehhez képest a negyedik negyedévben a finn óriás 27 százalékos részvényenkénti profitcsökkenést szenvedett el az elemzők szerint. A HTC, a negyedik legnagyobb okos telefon forgalmazó a vártnál rosszabb negyedik negyedéves eredményekről tett jelentést a hónap elején.

Várhatóan szintén gyenge teljesítményről számol be a Sony Ericsson. A Motorola viszont előreláthatólag a Razr óta nem látott profitról tesz majd jelentést. A profitgenerátor Apple mintegy 9 millió iPhone-t értékesített a múlt évben, a javuló eredmények a szélesedő csatornáknak köszönhetőek, de a CCS szakértője úgy látja, hogy az idei évben a márka megújulására van szüksége a cégnek a lendület megtartására.

A molbilszektor főszereplőinek eredményebeszámolói január 22-től érkeznek, a sort a Sony Ericsson nyitja meg, majd következik az Apple, az LG, a Nokia és a Motorola, majd végül a Samsung.

Ami a két koreai céget illeti, a második legnagyobb Samsung és a harmadik LG erős eladási adatokról számolnak majd be, de az okos telefonok piacán egyre erősödő konkurencia és az erős von csökkenti profitjaikat. A Samsungnál a tavalyi 10-ről így 7 százalékra csökkent a profit marzs a telekommunikációs ágazatban. Az LG-nél a profit 2 százalékkal, 6,8 százalékra csökkent a negyedik negyedévben.

Az elmúlt évben megtört a magyarországi mobilpiac növekedése. A három szolgáltató ügyfeleinek száma éves szinten közel 432 ezerrel 11 millió 792 ezerre csökkent, de az ügyfélszámon belül 363 ezerrel emelkedett a havi előfizetéssel rendelkezők száma, közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.