BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ruszal: sikeres részvénykibocsátás, 1,61 milliárd új papír

A világ legnagyobb alumíniumgyártójaként számon tartott orosz Ruszal közel 17,4 milliárd hongkongi dolláros (428,21 milliárd forintos) bevételre tett szert a Hongkongban lebonyolított első nyilvános részvénykibocsátása (IPO) során – tudósított a Bloomberg hírügynökség.

Az óriásvállalat kibocsátása volt az első orosz IPO a távol-keleti városban, mivel korábban az orosz vállalatok Londonban végezték ilyen jellegű ügyleteiket. A váltás azért éri meg az orosz cégeknek, mert a távol-keleti parketten sokkal megengedőbb mind a kibocsátás, mind a jelentéstételi kötelezettség szabályozása. A Ruszal részvényeivel holnaptól lehet kereskedni a hongkongi parketten.

Az Oleg Gyeripaszka orosz milliárdos érdekeltségi körébe tartozó vállalat 1,61 milliárd új részvényt bocsátott ki 10,8 hongkongi dolláros (265,79 forintos) áron, ez a teljes alaptőke 10,6 százalékát jelenti. A nyilvános kibocsátást a korábbiakban már kétszer elhalasztották a Ruszal rendezetlen hitelstruktúrája miatt, ám mivel két hónappal ezelőtt a vállalat újrastrukturálta hiteleit, már minden akadály elhárult a kibocsátás elől.
Elemzők szerint a sikeres kibocsátáshoz jócskán hozzájárult, hogy a vezérigazgatói feladatokat is ellátó Gyeripaszka meggyőzte Li Ka-sing hongkongi milliárdost, a maláj Robert Kuokot, valamint a New York-i Paulson & Co. kockázatitőke-alapot, hogy fektessenek be az orosz nagyvállalatba. A társaság közleménye szerint a kibocsátás kismértékű túljegyzéssel zárult.

Bár a hongkongi piacfel-ügyeleti hatóság engedélyezte a Ruszal első nyilvános részvénykibocsátását, azt kikötötték, hogy a papírok nem értékesíthetők kisbefektetőknek. Az aukción csak olyan nemzetközi pénzügyi intézmények és professzionális befektetők vehettek részt, akik legalább egymillió hongkongi dollár értékű részvényt jegyeztek le. VG

Zuhant a világacél termelése

A világ nyersacéltermelése közel 8 százalékkal zuhant 2009-ben, ez az ágazat történetében az egyik legnagyobb visszaesés – tudósított a Reuters. Az elemzők azonban bizakodók: az idén közel 10 százalékos növekedést várnak, ahogy a közel 500 milliárd dolláros iparág lassan magához tér a válság okozta sokkból.

Globálisan 1,22 milliárd tonna nyersacélt állítottak elő 2009-ben. Egyedül Kína mozgott a trendek ellenében: tavaly közel 13,5 százalékkal növelte kibocsátását.

Globálisan 1,22 milliárd tonna nyersacélt állítottak elő 2009-ben. Egyedül Kína mozgott a trendek ellenében: tavaly közel 13,5 százalékkal növelte kibocsátását. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.