BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sztrájklázban ég az ország – Holnap is folytatódik a BKV-leállás

A BKV-dolgozók mellett holnap lehet hogy már a vasutasok sem fognak dolgozni, de az biztos, hogy a postások tüntetni fognak.

Nem lesz egyszerű feladata annak, aki BKV-járművel akar majd hazajutni  - folyamatosan tagadják meg a munkát a dolgozók. Holnap még ennél is nagyobb káosz várható: nem kizárt, hogy a vasutasok mellett a postások is sztrájkolni fognak.

Sajtóértesülések szerint ugyanis a délután két órai egyeztetés is eredménytelenül zárult: a sztrájk várhatóan szerdán is folyik majd.

Egyre több vonalon nem jár a BKV

A határozatlan idejű sztrájk miatt szinte óráról órára egyre kevesebb vonalon közlekednek a BKV járművei: fél 12 óta már a 41-es villamos sem jár. Holott addig rövidített útvonalon ugyan, de legalább járt a Bocskai út és a Kamaraerdő között. A villamosok közül délután 2 körül már csak az 1-es, a 2-es, a 6-os és a 28-as villamos közlekedik a BKV közlése szerint, de e járatoknál is jelentős követési időközökre kell számítani. A buszvonalakon tapasztalható katasztrofális helyzetet tovább fokozza, hogy a 150-es vonalán kora délutántól nem közlekednek majd a járművek.

Demszky is megszólalt

Olyan privilégiumhoz ragaszkodnak, amelynek a kifizetése a közlekedési társaság jövőjét veszélyeztetné - jelentette ki Demszky Gábor a Fővárosi Védelmi Bizottság keddi ülése után. A főpolgármester felszólította a BKV-dolgozókat arra, hogy vegyék fel a munkát, az érdekképviseleteket pedig arra, hogy kössék meg a menedzsment által kidolgozott kollektív szerződést. Ez ugyanis a munka törvénykönyvében rögzített lehetőségekhez képest fejenként évi 500 ezer forinttal többet juttat a dolgozóknak.

Reggeli kellemetlenség

A BKV Zrt. metró- és trolibusz járatai minden vonalon menetrend szerint elindultak és normál hétköznapi menetrend szerint közlekedtek. A Csepeli és a Gödöllői HÉV menetrend szerint, a Ráckevei hétvégi menetrend szerint, a Szentendrei HÉV pedig Békásmegyerre 10, Szentendrére 30 percenként közlekedett. A 6-os villamosok 15-20 perces követési idővel jártak. Az 1-es villamos a Bécsi út és Stadionok között, a 2-es, a 3-as és a 28-as villamosok pedig a teljes vonalon, de ritkábban követték egymást.

Bocsánatot kértek a sztrájkolók

"Elnézést kérünk Budapest lakosságától, el kell hinniük, hogy a sztrájk nem ellenük van, a járművezetők el vannak keseredve és elfogyott a lojalitásuk a BKV-val szemben" - mondta a közlekedési vállalat székháza előtt tartott keddi sajtótájékoztatóján Apáthy István, a Közlekedési Dolgozók Országos Egyesülete (KDOE) elnöke. Megfogalmazása szerint a dolgozók az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb bércsökkenését kell, hogy elszenvedjék a megszűnő kollektív szerződés miatt.

Emlékeztetett: Horváth Csaba volt főpolgármester-helyettes 13 százalékos bérnövekedésről beszélt, ezzel szemben az egyesület számításai szerint egyes dolgozóknak 2-3 hónapos nettó fizetéskiesést kell elszenvedniük. Apáthy István szerint ebben a kérdésben nem értenek egyet a szakszervezetekkel, akik 200-250 ezer forint veszteséggel számolnak. Az egyesület szerint a kis kocsikon dolgozók nettó 250-270 ezer, a nagy buszokon dolgozók 500-600 ezer forint nettó bércsökkenéssel kell, hogy számoljanak. 

A repülőtéri dolgozók is röstelkednek

A szakszervezet az utasok elnézését kéri a Malév GH-nál tegnap kirobbant sztrájk kellemetlenségei miatt – áll a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) közleményében. A LESZ közleményükben arra kérik az embereket, képzeljék el, milyen volna, ha főnökük három éve nem emelné fizetésüket, majd pedig az idei évre vonatkozóan 20 százalékos keresetcsökkentéssel lepné meg őket. Mindezt úgy, hogy közben tudnák, a vállalat, ahol dolgoznak, stabilan nyereséges, és mindennapos a pazarlás, egymást követik a hibás vezetői lépések.

Csak a munkáltató kérhet kártalanítást

Londonban a közlekedési társaság még akkor is kártalanítja az utasokat, ha nem az összes dolgozója sztrájkol, hanem csak például a metróvezetők. Budapesten viszont nem kérhetnek kártalanítást az utasok a BKV-tól a sztrájk miatt. Valamilyen kompenzációt azonban elképzelhetőnek tart Magyar György, például azt, hogy az utasok egy nappal tovább használhatják a bérletüket. A sztrájk miatt bevételkiesést elszenvedő munkáltató viszont kérhet kártalanítást a BKV-tól - mondta az InfoRádióban nyilatkozó munkajogász. Sipos Márta szerint a dolgozónak kell megoldania, hogy bejusson a munkahelyére. Ha nem megy be, vagy elkésik, akkor a munkáltató egyénileg bírálhatja el az ügyet.

Szolidarítanak a vasutasok

Várhatóan a vasutasok is csatlakoznak a BKV munkabeszüntetéséhez, a Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezetének ígérete szerint mindenkit időben, 12 órával a sztrájk kezdete előtt értesítenek a részletekről.

Munka helyett bevásárlás

A keddi BKV-sztrájk a fővárosi és a Budapest-környéki boltok forgalmán is meglátszik: a tömegközlekedéstől jobban függő üzletekben forgalomcsökkenést, az autóval megközelíthető, nagyobb boltokban növekedést hoz a munkabeszüntetés.

Holnap demonstrálnak a postások

Demonstrációt hirdetett a holnapi napra a Kézbesítők Szakszervezete, 29 érdekvédő kollégájuk jogtalannak tartott kirúgása miatt. A postások érdekvédő szervezete azt követően döntött tiltakozó demonstráció szervezése mellett, hogy a Magyar Posta vezetése rendkívüli felmondással eltávolította a szakszervezet 29 tisztségviselőjét, munkavállalóját. A Kézbesítők Szakszervezete jogtalannak, idő előttinek, és aránytalannak tartja a munkáltató lépését, tekintettel arra is, hogy a kézbesítők decemberi sztrájkjának jogszerűségével kapcsolatban még nem született jogerős bírósági végzés. A tiltakozó demonstrációt szerdán délután három órától tartják a Magyar Posta XIII. kerületi székháza előtt, a megmozduláshoz jelezték csatlakozási szándékukat a Liga Szakszervezetek és a BKV szakszervezetei is.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.