BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A feltört okos telefonokat imádják a férgek

A számítógépes bűnözők az okostelefonokra is növekvő érdeklődéssel tekintenek.

"Az okos telefon operációs rendszerek kiemelt biztonsági célpontokká válnak. Az a támadó, aki okos telefont vesz célba, már ma is több millió áldozatra sújthat le, s ez a szám hamarosan nőni fog. A magam részéről úgy gondolom: a rosszindulatú programok szerzői számára ez maga lesz a Kánaán" - jelentette ki Rich Cannings, a Google Android biztonsági csapat vezetője.

Nem Cannings az első, aki ilyen aggályokat fogalmaz meg. A BlackBerryk, az iPhone-ok, az Android telefonok és a Windows Mobile alapú eszközök terjedésének szükségszerű velejárója, hogy magukra vonzzák a támadók, spammerek figyelmét – olvasható a VirusBuster tanulmányában.

Különösen az Apple slágerré vált iPhone-jával foglalkoznak előszeretettel a hackerek. Novemberben először jelentettek élesben terjedő férget, amely az Apple okos telefonjára specializálódott. Eredetileg Ausztráliában bukkant fel a kártevő, ám világszerte elterjedt, Ash, ikee, ikex, ike_x vagy @ikeeex néven.

Kizárólag feltört iPhone-t volt képes megfertőzni, vagyis olyat, amely felhasználójának lehetővé teszi az Apple hivatalos alkalmazás-áruházának, az App Store-nak a megkerülését, más szóval a nem engedélyezett, akár kalózprogramok futtatását. A féreg a háttérképet egy nyolcvanas évekbeli rockcsillag fotójára cserélte le, és üzenetben közölte jelenlétét.

Röviddel az ikee felbukkanása után már támadott -- mégpedig ugyanazon a biztonsági résen -- egy veszedelmesebb, iPhone/Privacy.A-nak keresztelt féreg. Ez a kártevő a telefontulajdonos minden személyes adatát leszívta: e-mailt, címeket, SMS-eket, naptárt, fotót, zenét, videót, sőt, még az iPhone alkalmazások által rögzített információkat is. Ráadásul a tulajdonos mindebből mit sem vett észre, mert - az ikee-vel ellentétben - a féreg semmi nyomot nem hagyott maga után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.