BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Shell bizonytalan és tovább karcsúsít

A Shell ugyan profitot mutatott ki a negyedik negyedévben, de a 2010-es kilátásokat bizonytalannak nevezte és további leépítéseket helyezett kilátásba.

A tavalyi év utolsó negyedévet az angol-holland társaság 1,96 milliárd dolláros profittal zárta, szemben az előző év azonos időszakában mért 2,81 milliárd dolláros veszteséggel. A forgalom változatlan maradt.

A Shell megtisztított eredménye ugyanakkor az elemzői várakozások alatt maradt. Az olajkonszern vezérigazgatója szerint a magasabb olajárak javítottak az eredményen, de a 2010-re vonatkozó kilátások bizonytalanok. Peter Voser nem számít gyors talpra állásra az ágazatban – írja a The Wall Street Journal.

A Shell szerint jelentős fölösleg mutatkozik a finomítói kapacitások terén, amit a válság tovább erősít. Így a cég napi 560 ezer hordónyi kitermelés sorsát fontolgatja, a cél az alacsonyabb számú, de profitábilis piac megtartása

Az ING elemzője hangsúlyozta, hogy a teljes profitot az árfolyamtényező 400 millió dollárra csökkentette. Jason Kenney hozzátette: jó hír, hogy a Shell 900 millió dollárt különített el a munkaerő átszervezésekre, ez azt jelenti, hogy további költségcsökkentési lépések, leépítések várhatóak, igaz, a konszern ebben a tekintetben jóval a BP mögött marad.

A vezérigazgató közlése szerint a negyedik negyedévben további 1milliárd dollárral csökkentették a költségeket, így a tavalyi évben összesen 2 milliárd dollárral csökkentek a vállalat ráfordítása. 2010-ben Voser további ezer alkalmazott elbocsátását tervezi.

A Shell tavaly napi 3,3 millió hordó olajat termelt ki, ez 2,5 százalékos csökkenés az előző évhez képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.