BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mobiltelefon és Skype - A harc elkezdődött

Az internetes hanghívási szolgáltatást biztosító Skype-ot egyelőre a mobilszolgáltatók többsége száműzi, a cég vezérigazgatója bíztató jelekről beszélt a barcelonai Mobile World Congressen.

Egyelőre mindössze két szolgáltató engedélyezi feltétel nélkül a Skype használatát az általa üzemeltetett hálózatokon: Európában a 3, az Egyesült Államokban pedig a Verizon, Josh Siverman, a Skype vezére ugyanakkor úgy látja, hogy a cégek hozzáállás lassan változik ezen a téren.

A mobilszolgáltatók viszont a jelek szerint igyekeznek megakadályozni a VoIP technológiára épülő kommunikációt: tiltják a program telepítését vagy külön díjat számítanak fel a Skype használatáért – ezt teszi Németországban a T-Mobile és a Vodafone. Kérdés, hogy ez a helyzet meddig tartható fent, tekintve, hogy a Gartner mérései szerint 2013-ra több internetezésre alkalmaz mobiltelefon lesz forgalomban, mint ahány számítógép.

A VoIP remek technológia, de nem változtatja meg a piacot – mondta az Alcatel-Lucent vezérigazgatója a New York Timesnak. Ha minden ingyenes, a szolgáltatók tönkremennek. A csata nem a technológiáról, hanem az üzleti modellről szól – véli Ben Verwaayen.

Az internetes hangszolgáltatások és a mobilcégek viszonyát mind az Egyesült Államokban, mind Európában egyre nagyobb figyelem övezi. Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) már kérdőre vonta az Apple-t, miért nem engedélyezte a Google Voice alkalmazása használatát az iPhone felhasználók számára? Az Apple közölte a bizottsággal: vizsgálja a keresőóriás szoftverét. A helyzet azért is változhat, mert az illetékes hatóság egyenlő felhasználási elvet hirdetette meg a 700 megahertzes, úgy nevezett 4G hálózatra. Ezt a sávot eddig az analóg televíziók használták, hamarosan azonban a mobilszolgáltatóké lesz, akik – a 3G-vel ellentétben – innen már nem tilthatják le olyan könnyen a VoIP szolgáltatásokat.

Az Európai Unió távközlési biztosa már jelezte: nyomás alá helyezheti a szolgáltatókat a VoIP alkalmazások engedélyezése érdekében, mivel ezek tiltása megsérti a hálózatok semlegességére vonatkozó irányelvet.

A Skype számára létfontosságú a mobilhálózatokhoz való hozzáférés. A hét évvel ezelőtt alapított cég jelenleg 500 millió felhasználót szolgál ki és a világ mobilhívásainak 12 százalékát bonyolítja le a TeleGeography felmérése alapján. A Skype a résztulajdonos eBay közlése szerint 48 millió dolláros profitot termelt 2009 harmadik negyedévében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.