BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Száguldásra készül a Rio Tinto

A bányaóriás optimistán tekint a jövőben, miután 33 százalékos profitnövekedésről számolt be a tavalyi évben.

A Rio Tinto 33 százalékkal, 4,87 milliárd dollárra növelte a 2009-es évben megtermelt profitot. Ezzel párhuzamosan a vállalat több mint 50 százalékkal, 18,9 milliárd dollárra mérsékelte adósságának mértékét. Az angol-ausztrál vállalat vezérigazgatójának közlése szerint a vállalat rekordot ért el az acél eladások terén és hosszú távon is jó teljesítménnyel számol.

Tom Albanese az AFP tudósítása szerint leszögezte: Kína és India tovább urbanizálódik a következő két évtizedben, a vállalat ezért fellendülésre számít az árupiacon. A világ harmadik legnagyobb vállalata 9 százalék fölötti gazdasági növekedést vár Kínától és az OECD országok kilábalás nyomán is növekvő keresletre számít. A Rio részvényenként 45 centes osztalékot fizet idén, 60 százalékkal kevesebbet, mint 2008-ban. A cég papírjainak árfolyama 2,62 százalékot emelkedett a bejelentés előtt a Sydney-i tőzsdén.

A bányaóriásnak ugyanakkor nehézségekkel is meg kell küzdeni. Bár 10 milliárd dolláros megtakarítást vár a rivális BHP Billitonnal létrehozandó vegyesvállalattól, az üzletet jelenleg az Európai Unió versenyhatósága vizsgálja. Eközben Kína bíróság elé állítja a cég négy vezetőjét, akiket ipari kémkedéssel és korrupcióval vádol. A Rio Tinto mai közlése szerint "komoly aggodalommal" figyeli az eseményeket és az eljárás gyorsítását kéri Kínától.

A négy vállalati vezetőt azután tartóztatták le, hogy a kínai fél és a Rio Tinto sikertelen tárgyalásokat folytatott az acél áráról. Peking és az ausztrál cég viszonyát tovább rontotta, hogy – szintén röviddel a letartóztatások előtt – a Rio Tinto elutasította a kínai Chinalco 19,2 milliárd dolláros tőkeinjekcióra vonatkozó ajánlatát. A meghiúsult üzlettel a Chinalco 9,3 százalékról 18,5 százalékra emelte volna részesedését a Rio Tintoban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.