BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Lufthansa az olajártól és a sztrájkoktól tart

Európa második legnagyobb légitársasága idei profitnövekedésre szánít a költségek csökkentésének és a légi utazások számának növekedésének köszönhetően.

Az utasforgalom szintje a Lufthansa szerint valószínűleg az év második felében áll helyre, s ennek eredményeként éves szinten a profit "csekély mértékben" ugyan, de növekedni fog - hangzott el a cég Frankfurtban tartott sajtóértekezletén.

Tavaly a teljes évben a légitársaság 112 millió euró összegű nettó veszteséget könyvelt el.  Az üzemi eredmény 90 százalékkal 130 millió euróra csökkent. Az értékesítésből származó bevétel pedig 10 százalékkal csökkent, 22,3 milliárd euróra.

A Lufthansa jelenleg a tavaly megvásárolt üzletrészeinek átszervezésén dolgozik, miközben a fapadosok jelentette konkurenciát is le kell küzdenie. A légitársaság meglátása szerint idén a magasabb olajárak és az alkalmazotti érdekképviseletekkel való viták jelentik a legnagyobb kockázatot. A Lufthansa utasforgalma tavaly 2,4 százalékkal csökkent, a mérséklődést az év utolsó három hónapjában mért javulás ellensúlyozta. Idén januárban 3,1 százalékos emelkedést könyvelt el a légitársaság, de februárban a forgalom ismét 4,8 százalékkal csökkent a pilóták sztrájkja miatt.

A Landesbank Baden-Württemberg elemzője a Bloombergnek úgy kommentálta a jelentést: még a növekvő volumenek mellett is nagyon alacsonyak a hozamok és hosszú ideig tart, amíg a cég visszatérhet a válság előtti teljesítményéhez. Per-Ola Hellgren szerint a Lufthansa kizárólag a költségek terén javíthat, így továbbra is ez a terület marad a figyelem középpontjában. A Landesbank egyébként vételre ajánlotta a cég papírjait a jelentés nyilvánosságra hozatala előtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.