BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A topmenedzserek közt a legszélesebb a bérolló

Egy férfi ma átlagosan 13 százalékkal többet keres Magyarországon, mint egy nő. Az évek múlásával pedig egyre szélesedik a két nem közötti bérszakadék: több mint hatéves szakmai tapasztalattal a hátuk mögött a nők már átlagosan 16 százalékkal kevesebbet visznek haza – derül ki a Workania állásportál által működtetett Merces.hu legfrissebb online felméréséből.

Mint Ficza János, a Workania PR-specialistája lapunknak elmondta, Magyarország mellett Csehországban és Szlovákiában végeztek hasonló kutatást. Az ottani eredményekből kiderül, korántsem számít kiugróan nagynak a hazai bérkülönbség, szomszédunknál 19 százalék a férfiak előnye, Csehországban pedig 28 százalék az átlagos eltérés, de ennél is nagyobb – 38 százalék – a szakadék a szakmai gyakorlatot szerzettek között.
Azt szinte közhelyként kezeli a Merces, hogy a munkavállalók jövedelme továbbra is Budapesten a legmagasabb, ám azt „elkeserítőnek” mondják a tanulmány készítői, hogy a nők hát-rányos megkülönböztetésének a gyakorlatát Magyarországon sem az iskolai végzettség, sem a pozíciószint, sem a szakmai gyakorlat nem tudja semlegesíteni.
Az érettségizett munkavállalók esetében például a hölgy szakács átlagosan a kétharmadát, a recepciós a négyötödét, az értékesítési menedzser pedig a háromnegyedét keresi annak, mint amit a férfi kollégák vihetnek haza. Egy egyetemi diplomát szerzett női key account manager 36 százalékkal, egy PR-menedzser csaknem ugyanennyivel, egy jogász pedig 14 százalékkal keres kevesebbet a férfiaknál.
A topmenedzserek között nyílik a legszélesebbre a fizetési olló: itt átlagosan 27 százalékkal díjazzák jobban a férfiak munkáját. De egyes konkrét pozíciók esetében egészen kirívó a nők diszkriminálása: a pénzügyi menedzseri posztot betöltő nők alig több mint feleannyi fizetést kapnak, mint férfi kollégáik, átlagosan 45 százalékkal keresnek kevesebbet. Az ügyvezető igazgatóknál 43, a gazdasági és pénzügyi igazgatók esetében 39, a HR- és marketingigazgatók körében pedig átlagosan 35 százalékos a hölgyek fizetési hátránya.
Ritka kivételként fordított példákkal is szolgál a kutatás: az asszisztensek körében 8, az érettségizett pénztárosoknál pedig 10 százalékkal kaphatnak nagyobb fizetést a nők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.