BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Biztonságos magyar élelmiszerek - Sok a feketepiaci áru

Elindultak az április 4-ig tartó, kiemelt húsvéti élelmiszer-ellenőrzések – közölte tegnap Süth Miklós, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára. Az országos főállatorvos kiemelte: az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan most is a szezon tipikus termékeit, a sonkát, a tojást és az édességeket vizsgálják. Nemcsak a kiskereskedelemben, hanem az állattartó telepeken és az országutakon is végeznek ellenőrzéseket.

Ami a múlt évet illeti, Süth Miklós a korábbiaknál jóval kedvezőbb helyzetről számolt be a Magyar Húsipari Szövetség tájékoztatóján. „Egyre nagyobb rendet tapasztalunk, ez nemcsak a kifogásolható gyakorlatok kisebb számában, de az esetek kevésbé súlyos voltában is látszik” – számolt be. Összehasonlításképpen: míg pár éve akár egy ellenőrzési szezon is százmilliós bírságok kiszabásával ért véget, 2009-ben 22,6 millió forint büntetést róttak ki a hatóságok. Az is sokatmondó, hogy a majdnem félszáz húsüzem ellenőrzésekor mindössze kilenc esetben szabtak ki pénzbírságot, a legsúlyosabb büntetésnek számító felfüggesztéssel pedig két esetben éltek.

Tavaly a vizsgált magyar élelmiszerek alig több mint fél százaléka ellen merült fel kifogás, míg az unióból származó termékek esetén az arány 0,85 százalékos volt, az EU-n kívülről származóknak pedig majdnem tizede nem felelt meg az előírásoknak. Legtöbbször jelöletlen vagy rosszul jelölt élelmiszerekről van szó, illetve összetételük nem felel meg az Élelmiszerkönyvnek – vagyis nem egészségre ártalmas termékek.

Mindez persze távolról sem jelenti azt, hogy a hazai élelmiszerláncba csak kifogástalan hústermékek kerülnek. Annál is inkább, mivel a Hússzövetség tagjainak becslése szerint ma már a forgalomba kerülő hús 35-37 százaléka származhat a feketegazdaságból – figyelmeztetett a szervezet elnöke.

A növekedésért Éder Tamás szerint nagyrészt az áfa magas szintje, illetve tavalyi emelkedése okolható. A helyzetet ráadásul súlyosbítja, hogy a 2009-es adatok szerint a sertéshúst a termelők az egy évvel korábbihoz képest alacsonyabb áron tudják értékesíteni.

Erre magyarázat lehet a válság idején erősödő árérzékenység, ehhez képest figyelemre méltó, hogy a sertéstermékek fogyasztói ára tavaly 7,5 százalékkal nőtt – vagyis jóval az infláció és jóval az élelmiszertermékek 4,4 százalékos átlagos drágulása felett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.