BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európai jogi harc készül a Facebook ellen

A svájci és német adatvédelmi biztosok vizsgálatot kezdeményeztek a két amerikai internetes óriás ellen, kifogásolva, hogy olyan személyek adatai is megjelenhetnek az oldalakon, akik nem is regisztráltak oda.

Hanspeter Thuer svájci adatvédelmi biztos azt kifogásolja, hogy a Facebook feltöltheti olyan személyek e-mail címét és adatait a weboldalra, akik nem is regisztráltak a közösségi portálon. Lehetséges, hogy a szigorú adatvédelmi törvények szerint a Facebooknak fel kell keresnie azokat a felhasználókat, akikről barátaik azt állították, hogy engedélyezték adataik feltüntetését.

Thuer német kollégája, Thilo Weichert pedig az AP-nek elmondta: hivatala levelet küldött a Facebooknak, amelyben figyelmezteti arra, hogy a fent említett gyakorlat ellenkezik az európai jogrenddel. Egyelőre tehát két európai országban zajló nyomozásról van szó, de a hírügynökség véleménye szerint ezek eredménye jelentősen kihathat az ügy európai szintű kezelésére is.

A European Digital Rights brüsszeli jogvédő szervezet tapasztalata szerint a Facebook ellen a leggyakrabban a meghívók miatt emelnek panaszt, ekkor ugyanis olyan felhasználók kapnak e-mailt a portáltól, akik nem adták meg címüket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.