BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merev ERP-megoldások

Már a mai integrált vállalatirányítási rendszerek (ERP) sem elég rugalmasak ahhoz, hogy az azokat használó vállalatok megfelelően tudjanak alkalmazkodni a gyorsan és globálisan változó üzleti környezethez.

Ezt állapítja meg az IDC egyik legutóbbi elemzése. A cégvezetők elmondták, ha az ERP-ben nem lehet gyorsan és egyszerűen átvezetni a szükséges módosításokat, ez késlelteti a termékbevezetéseket, lassítja a döntéshozatalt, akadályozza a felvásárlásokat, így az érintett vállalkozások évi 10–500 millió dollártól eshetnek el.
A kutatás eredményei szerint a napjainkban igen gyorsan változó üzleti környezet megköveteli a vállalatoktól, hogy folyamatosan frissítsék a tevékenységüket támogató informatikai rendszereket. A megkérdezettek kevesebb mint a 3 százaléka nem változtatott ERP-jén, a többiek módszere meglehetősen heterogén, 43 százalékuk csak akkor módosítja a rendszert, ha azt a szükség kívánja, közel 17 százalékuk havonta, 14,5 százalékuk naponta vagy hetente, 12,2 százalékuk ugyanezt évente teszi meg.
A kutatásban részt vevők rangsorolták az ERP-váltáshoz kapcsolódó leggyakoribb zavarokat az üzleti környezet módosulásának legfontosabb területei szerint. Ha változnak a törvényi előírások, és azt nem követi az rendszer megfelelő módosítása, az negatívan hat ki a vásárlói elégedettségre, csökkenhet az érintett cég részvényeinek tőzsdei árfolyama, illetve hatósági pénzbüntetéssel nézhet szembe az előírások nem megfelelő teljesítéséért. A merev ERP-knek tulajdoníthatóan a vállalati újjászervezés kapcsán egyesek nem vagy csak késleltetve tudják végrehajtani az egyesülést, vagy a felvásárlást, de van olyan is, aki, ennek nyomán piaci részesedésének a csökkenését tapasztalja.

Piaci trendek
Tavaly mintegy 24 százalékkal zsugorodott az ERP-licencek piaca az amerikai Forrester Research elemzése szerint. A piacvezető SAP az elmúlt év első felében még ennél is nagyobb, 39 százalékos visszaesésről számolt be az előző évvel összevetve.
A válság nyomán elvárt takarékoskodás átrendezte az ügyfelek és a licencszállítók közötti karbantartási szerződések gyakorlatát. Több költségérzékeny vevő nem újította meg a szerződést, hanem harmadik féllel állapodott meg kedvezőbb díjazásról.
Bár ma még elenyésző, a piac egészét tekintve alig két százalék a szoftver szolgáltatásként való igénybevétele (Software as a service – SaaS), az ERP-ügyfelek érdeklődése folyamatosan növekszik. A Forrester előrejelzése szerint két-három éven belül az SaaS meghatározó tényező lesz a vállalatirányítási rendszerek piacán.
A szállítókat tekintve az SAP és az Oracle jó nagy előnnyel vezeti a piacot, az előbbinek évi bevétele 17, utóbbinak az ebből származó forgalma 7,8 milliárd dollár, ketten együtt a piac 56 százalékát birtokolják. VG

Mit mutat a hazai gyakorlat?

Az SAP megbízásából 2009-ben Magyarországon készített kutatás szerint a hazai vállalatok 6-8 évente váltanak vagy terveznek váltani integrált vállalatirányítási rendszert – hívja fel a figyelmet Ablonczy Balázs, az SAP Hungary Kft. ügyvezetője. Szerinte azok, akik mostanában döntenek új informatikai rendszer bevezetéséről, jellemzően továbbra is az ügyfélnél telepített termékek közül fognak választani, mivel az SaaS szoftver – mint szolgáltatás – széles körű áttörése még várat magára.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.