BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Netes bűnözés: macska-egér harc

Az FBI feje arra figyelmeztetett, hogy az internetes bűncselekmények komoly fenyegetést jelentenek és hatásuk olyan pusztító lehet, mint egy bombáé.

"A veszély az ajtónkon dörömböl és néhány esetben már be is lépett a házba" – fogalmazott a számítástechnikai biztonságról szóló RSA Conference keretében az FBI feje. Robert Mueller leszögezte: a cyber támadás olyan pusztító lehet, mint egy bomba és csak közös erővel fékezhetőek meg az internetes bűnözők.

A szövetségi nyomozó hozzátette, hogy az elmúlt tíz évben az al-Kaida online jelenléte olyan erőteljes, mint a való világbeli elterjedtsége. Mueller úgy látja, a cyber támadások veszélye egyre erősebben terjed és látható, hogy a terroristák előszeretettel kombinálják az on- és offline bűncselekményeket. Mint mondta, macska-egér játék zajlik és úgy tűnik, az egér mindig egy lépéssel előbb jár – idézi az AFP.

Richard Clark, a Fehér Ház tanácsadója ugyanitt arra hívta fel a figyelmet, hogy az elektronikus kémkedés mostanra elterjedt szokássá vált, a szakértő véleménye szerint minden jelentős európai és amerikai cég informatikai rendszerét feltörték a hackerek és jelenleg ipari háború zajlik. Clarke úgy látja, egyetlen, az Egyesült Államokban forgalmazott elhárítási módszer sem volt elég hatékony eddig, Oroszország és Kína több petabájtnyi információt lop el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.