BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Választási gázáremelés

Április 1-jétől átlagosan 10,1 százalékkal, azaz 111,5 forintra nő a földgáz áfa nélküli ára az egyetemes szolgáltatásban. Az emelés 6-7 százalékkal alacsonyabb annál a 16-17 százaléknál, amelyet a március 15-ig hatályos előírások alapján érvényesíteni kellett volna.

A drágulás mérséklését az tette lehetővé, hogy a kormány március 15-i rendeletével úgy módosította az ár kalkulálásának módját, hogy árat lefelé nyomó tényezők azonnal jelentkezzenek.
A megoldásról a kabinet elégedett közleményt adott ki, az MSZP és a Fidesz viszont közölte, elfogadhatatlannak tart bármekkora áremelést. Az indulatos reagálásokat nyilvánvalóan a közelgő választások váltották ki, ahogyan maga az egyetemes piaci árképzés is a politika eszköze. Ezt jelzi egy másik, szintén tegnapi kormánydöntés is, amely három hónappal későbbre – tehát a következő kormány idejére – halasztotta a gázártámogás megszüntetésének kényes feladatát. Szakmai körökben úgy vélik, meglesz a böjtje a választási árképzésnek, például az eddiginél gyorsabban nyomja majd fel a gázárat a makrokörnyezet esetleges romlása. Viszont oroszországi importáraink áprilistól fél évig stagnálhatnak.

Tegnap a Nabucco gázprojekt négyéves elhalasztásának híre sokkolta Európát, a feltételezést cáfolták.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.