BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A GlobeNet tulajdonosa lett Európa ötödik legnagyobb szoftvercége

Európa ötödik legnagyobb szoftvercége, a multinacionális Asseco-csoport pozsonyi leányvállalata, az Asseco Central Europe 7,8 millió euróért megvásárolta a magyar egészségügyi informatika meghatározó szereplőjének számító GlobeNet Zrt. 60 százalékos részvénycsomagját.

Európa ötödik legnagyobb szoftvercégének számító Asseco-csoport 60 százalékos tulajdonrészt vásárolt egy magyar szoftvercégben, a GlobeNet Zrt.-ben. A tranzakciót az Asseco pozsonyi leányvállalata, az Asseco Central Europe bonyolította le, ennek tulajdonába került a társaság 60 százalékos csomagja. A 7,8 millió eurós tranzakcióban az eladó pénzügyi tanácsadója az MB Partners Zrt. volt. Az ügylet a GlobeNet Zrt.-t mai árfolyamon mintegy 3,5 milliárd forintra értékelte. A GlobeNet Zrt.-t a tranzakció után is az eddigi vezérigazgató, Temesfői Zsolt irányítja, ő és korábbi üzlettársa pedig megtartja a cég 40 százalékos csomagját.

A GlobeNet Zrt. több mint 60 magyarországi egészségügyi intézménynek nyújt informatikai háttérszolgáltatást, elsősorban MedWorks nevű, saját fejlesztésű integrált egészségügyi informatikai rendszerén keresztül. A cég az elmúlt évet 854 millió forint árbevétellel zárta, jelenleg 51 munkatársat foglalkoztat. A multinacionális Asseco-csoport a legnagyobb európai szoftverfejlesztő és informatikai szolgáltató cégek közé tartozik, árbevétele 2008-ban elérte a 430 millió eurót, alkalmazottainak száma meghaladja a 8500 főt. A vállalatcsoport érdekeltségébe tartozó cégek integrált IT-szolgáltatásokat nyújtanak a bankszektor, a pénzügyi szektor, a közszféra, az egészségügy, valamint kis- és közepes vállalkozások számára.

„A tranzakció révén a GlobeNet egy olyan regionálisan felépülő informatikai csoporthoz kapcsolódik, amely szakmai ismertsége révén hatékonyan tudja támogatni a magyar társaság kelet-közép-európai terjeszkedését” – mondja Temesfői Zsolt vezérigazgató. A magyar egészségügyben a GlobeNet meghatározó piaci szereplőnek számít, és a vezérigazgató szerint a tulajdonszerzéssel megpecsételt partnerséggel az a céljuk, hogy a társaság regionális nagyvállalattá fejlődhessen. „Ennek érdekében a közeljövőben, immár erős háttérrel, intenzív szoftverfejlesztésbe és értékesítési kampányba kezdünk” – mondja a vezérigazgató.

Temesfői szerint a megerősített háttér kedvező hatásait a GlobeNet magyar partnerei is megérzik majd, hiszen a csoport által kiszolgált egészségügyi intézményeknél minden korábbinál hamarabb jelenhetnek meg a legújabb globális informatikai fejlesztések, így a magyar egészségügy még hatékonyabbá válhat.

A tranzakció a szlovák versenyhivatal jóváhagyását követően válik érvényessé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.